Reddingsplan Getronics is `onvoldoende'

Automatiseerder Getronics is nog niet uit de financiële problemen als voldoende schuldeisers instemmen met het onlangs gelanceerde reddingsplan. Het bedrijf verdient te weinig om alle schuld terug te betalen.

Dit zegt bestuursvoorzitter P. van Voorst desgevraagd. Getronics, onderdeel van de AEX-index, ontvouwde tien dagen geleden een plan om de schulden sterk te reduceren. Deze zijn ontstaan door de overname van de twee keer zo grote Amerikaanse branchegenoot Wang in 1999. Bij Getronics werken wereldwijd 26.000 mensen.

Als 57,5 procent van de schuldeisers akkoord gaat met een vervroegde aflossing, zal Getronics het saneringsplan doorzetten. Maar bij zo'n succesvolle sanering komt het bedrijf volgens Van Voorst nog altijd geld tekort. De schuldeisers, een lange reeks obligatiehouders, hebben tot woensdag 29 januari de tijd om met het bod van Getronics in te stemmen.

Volgens Van Voorst is de reddingsoperatie met aanmeldingen boven de 57,5 procent ,,in formele zin geslaagd''. Maar, zo tekent Van Voorst aan, ,,bij 60 procent zijn er nog schulden die we niet kunnen betalen uit onze kasstroom.'' Hij zegt ,,pas écht blij te zijn als 90 procent akkoord gaat''.

Het bedrijf werd gisteren gedwongen extra informatie te verschaffen over een krediet van 75 miljoen euro. In het bericht waarin de bieding wordt omschreven is onduidelijk wanneer dit bedrag door een consortium van vier baken wordt verstrekt. Naar nu blijkt is de hoogte van dit krediet afhankelijk van de mate waarin obligatiehouders het bod accepteren. Bij een acceptatie van 60 procent door de schuldeisers krijgt Getronics van de banken slechts 4 van de 75 miljoen euro. Volgens Van Voorst had deze informatie ,,in het bericht moeten staan.'' Dit bericht is opgesteld onder leiding van ABN Amro, een van de begeleiders van de schuldsanering.

Op de beurs belandde Getronics vanmorgen op een nieuw laagterecord. De koers van het aandeel stond even op 25 eurocent.

Van Voorst wil niet ingaan op mogelijke scenario's als het plan tot schuldreductie mislukt. Hij noemt een toevlucht tot uitstel van betaling, de weg waar telecombedrijf Versatel met succes voor koos en waaraan UPC nu werkt, een ,,paardenmiddel''.

ACHTERGROND pagina 18