Prijs huis daalt na acht jaar

De gemiddelde woningprijs daalt voor het eerst sinds 1994. De koopsom van een woning in Nederland is het vierde kwartaal van 2002 met 1,24 procent gezakt ten opzichte van een kwartaal eerder. In de laatste drie maanden van het vorige jaar kostte een woning gemiddeld 219.067 euro.

Dat blijkt uit een berekening op basis van gisteren gepubliceerde cijfers van het Kadaster, dat nog geen toelichting op de cijfers wil geven. De prijsdaling komt als een verrassing, want de makelaarsvereniging NVM stelde twee weken geleden dat de huizenprijs in het vierde kwartaal was gestegen met 0,5 procent. De makelaarsvereniging baseert zich op zestig procent van de woningmarkt, terwijl het Kadaster alle verkochte woningen meerekent.

Uit de cijfers van de NVM bleek al wel dat de prijs van de duurste woningen in de laatste vier maanden van vorig jaar met 0,7 procent was gedaald ten opzichte van het derde kwartaal. In de laatste drie maanden van 2001 steeg volgens het Kadaster de seizoensgevoelige woningprijs nog met 0,19 procent.

In december vorig jaar werden bijna 16.000 woningen verkocht, 4.000 meer dan in de voorafgaande maanden. Ondanks deze toename van het aantal verkochte woningen daalde de prijs in december tot 219.000 euro. In september bereikte de prijs met 224.000 euro nog een hoogtepunt.

Het effect van het grotere aantal huizen dat nu te koop staat komt nog niet in de cijfers van het Kadaster tot uiting. Het Kadaster berekent slechts de gemiddelde gerealiseerde verkoopprijs.

    • Freek Staps