OR vervoerder Syntus klaagt bij rechtbank

De ondernemingsraad van Syntus, dat het openbaar vervoer met trein en bus in de Achterhoek verzorgt, wil via een kort geding en een bodemprocedure bij de rechtbank in Zutphen vervanging van zijn eigen raad van commissarissen afdwingen.

Vorige week trok de ondernemingsraad (OR) een zelfde verzoek bij de ondernemingskamer (een rechtbank voor bedrijven) nog op het laatste moment in.

De commissarissen, benoemd door de drie grote aandeelhouders Nederlandse Spoorwegen, Connexxion en het Franse Keolis, maken zich volgens de OR schuldig aan belangenverstrengeling. Syntus zou door de commissarissen gedwongen worden tegen te hoge kosten diensten af te nemen van NS, Connexxion en aan hen gerelateerde bedrijven. Connexxion zou Syntus vooral gebruiken om zelf meer busvervoer naar zich toe te trekken. Door de belangenverstrengeling wordt de marktwerking in het openbaar vervoer geblokkeerd, stelt de OR. ,,Wij hebben het gevoel dat we constant worden tegengewerkt'', zei OR-voorzitter G. Bruntink vorige week in deze krant.

De Socialistische Partij in de Tweede Kamer heeft minister De Boer van Verkeer en Waterstaat vragen gesteld over deze kwestie. De SP wil onder meer weten of de minister het goed vindt dat commissarissen van Syntus ook hoge functies bij andere openbaar vervoerbedrijven bekleden. President-commissaris C. Anker van Syntus is lid van de raad van bestuur van het busbedrijf Connexxion, commissaris M. Niggebrugge is directeur bij de NS. Connexxion en de NS bezitten ieder 33,3 procent van de aandelen van Syntus, dat in 1999 is opgericht.

De ondernemingsraad staakte vorige week een gerechtelijke procedure bij de ondernemingskamer in Amsterdam, uit angst niet ontvankelijk te worden verklaard aangezien Syntus een BV is en geen structuurvennootschap. In een gisteren gehouden gesprek tussen de ondernemingsraad en de raad van commissarissen zijn beide partijen niet nader tot elkaar gekomen. De raad eist nu via de rechtbank in Zutphen dat Connexxion en NS ,,onafhankelijke commissarissen'' aanstellen.