Nederland vergadert voor 14 mld

Nederland vergadert zich suf. Gemiddeld besteedt de Nederlandse werknemer een kwart van zijn of haar werktijd aan vergaderen. Bij hoge managers kan dat oplopen tot wel 80 procent en in de allerhoogste top van de multinationals wordt niets anders meer gedaan dan vergaderen, zo blijkt uit onderzoek van vergaderkundig bureau Van Vree, dat organisaties begeleidt bij het efficiënter maken van vergaderingen. In het algemeen geldt: hoe hoger de baan, hoe meer er vergaderd wordt.

Vergaderen in Nederland kost jaarlijks zo'n 14 miljard euro, heeft bureau Van Vree berekend. Dat bedrag is gebaseerd op het arbeidsloon van deelnemers aan vergaderingen; zaalhuur en reiskosten zijn daar niet bij inbegrepen.

Van alle werknemers maken overheidsfunctionarissen het het bontst. Gemiddeld besteedt een rijksambtenaar 32 procent van zijn werktijd aan vergaderen, een directeur op een ministerie bijna de helft van zijn werktijd. Gemiddeld heeft hij zestien vergaderingen per week. Inclusief voorbereiden gaat daar zo'n 70 procent van de werkweek aan op.

Uit onderzoek van bureau Van Vree op ministeries blijkt dat 40 procent van de ambtenaren vindt dat er te veel vergaderd wordt. Zelfs directeuren bij de ministeries vinden dat een derde van alle vergaderingen overbodig is. ,,Maar ze doen er niks aan'', volgens directeur Van Vree. ,,Misschien zijn ze bang dat hun zakelijke bestaansreden wegvalt als ze minder vergaderen.''

LOOPBAAN pagina 16