Lego zet `mijlpaal' in China

De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft in China een belangrijke patentzaak gewonnen, die de weg vrijmaakt voor betere bescherming van intellectueel eigendom in dat land. Dit heeft Lego gisteren bekendgemaakt.

Lego daagde in 1999 de Coko Toy Company, uit Tianjin, voor de rechter omdat dit bedrijf illegaal kopieën van Lego-producten, zoals piratenschepen en kastelen van plastic bouwstenen, op de markt zou brengen. De rechtbank in Peking heeft Lego gelijk gegeven.

De speelgoedfabrikant noemt de uitspraak in een op internet gepubliceerde verklaring ,,een mijlpaal'', waarvan ook andere bedrijven zullen profiteren. Lego: ,,Het is voor het eerst dat de Chinese rechtelijke macht een uitspraak doet waarin de bescherming van copyright en industriële ontwerpen en toepassingen wordt bevestigd.''

China is berucht om het illegaal kopiëren van buitenlandse producten. Door deze praktijken worden bedrijven gedwongen om extra kosten te maken voor de bescherming van hun producten tegen piraterij. In december 2001 werd China lid van Wereldhandelsorganisatie WTO. Sindsdien is de druk op het land opgevoerd om de kopieerpraktijken in te dammen.

De rechter heeft de Coko Toy Company bevolen om te stoppen met het maken van kopieën. Het Chinese bedrijf moet de mallen die zijn gebruikt voor het gieten van het plastic speelgoed inleveren voor vernietiging. Bovendien moet Coko officieel in een dagblad excuses aanbieden aan Lego en moet het bedrijf Lego `compenseren'. Het is onduidelijk wat de rechter onder dat laatste verstaat. Volgens sommige berichten kan Coko volstaan met het betalen van een symbolische schadevergoeding.