Latino's grootste minderheid in Amerika

Amerikaanse Latino's wisten het eigenlijk allang, maar nu is het voor het eerst formeel vastgesteld: Latino's zijn de grootste minderheid in de Verenigde Staten.

Op een bevolking van 284,4 miljoen Amerikanen telt het land volgens de laatste peiling van het United States Census Bureau 37 miljoen Latino's (13 procent) – iets meer dan de 36,1 miljoen Afro-Amerikanen (12,7 procent). Volgens het Bureau zet die trend door omdat Latino's verhoudingsgewijs meer kinderen krijgen en zich in een hoger tempo in de VS vestigen dan het zwarte bevolkingsdeel. Aziaten zijn met 4 procent van de bevolking de derde minderheid in het land.

Hector Flores, van de Bond van Verenigde Latijns-Amerikanen, is niet verbaasd. ,,Als je rondreist [door de Verenigde Staten] zie je overal Latino's'', zegt hij in The Washington Post. ,,Ze zijn overal aan het werk, betalen belasting en zijn druk bezig de Amerikaanse Droom te verwezenlijken.''

Helemaal zeker weten hoeveel Latino's er zijn doen de volkstellers nooit. Veel Latino's hebben een gemengde raciale achtergrond en kunnen bij meerdere groepen worden ingedeeld. Tijdens de volkstelling van 2000 bleek bijna de helft van de Latino's zichzelf te omschrijven als blank. Sommigen vulden meerdere etnische groepen in. Veel zwarte Latino's omschreven zichzelf als zwart.

Tegenstanders van het Amerikaanse immigratiebeleid hebben opgeroepen tot de beperking van het aantal Latijns-Amerikaanse immigranten. Volgens hen gaat de Latijns-Amerikaanse toename in de VS ten koste van met name het zwarte bevolkingsdeel. Maar Ron Walters van de Universteit van Maryland betwijfelt of de toename van het aantal Latino's in de VS veel invloed heeft op de Amerikaanse politiek. ,,Zwarte Amerikanen zijn cultureel gezien veel meer een eenheid dan Latino's.''