Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Koningin krijgt AOW

Koningin Beatrix heeft een AOW-uitkering aangevraagd, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Ze heeft hier per 31 januari, de dag dat ze 65 jaar wordt, recht op.

Het maandelijkse bedrag van 906,41 euro en 44,61 euro vakantiegeld stopt ze, volgens de RVD, in een potje dat ze besteedt aan goede doelen. Welke goede doelen ze selecteert beschouwt de koningin als een privézaak. ,,Dat kan in het binnenland zijn, in het buitenland, het hangt af van de brieven die ze krijgt, welke rampen er in de wereld gebeuren'', zegt een woordvoerder van de RVD. Ook de AOW-uitkering van prins Claus werd volgens de RVD altijd besteed aan goede doelen.

De koningin viert haar verjaardag in kleine kring. Of dat nog te maken heeft met het overlijden van haar echtgenoot, prins Claus, op 6 oktober, wil de RVD niet zeggen. Een woordvoerder zegt wel: ,,Voor de maatschappij is 65 jaar misschien een bijzondere leeftijd, maar voor de koningin niet. Zij werkt gewoon door.''

Of er op Koninginnedag, wanneer de koninklijke familie Deventer en Wijhe bezoekt, speciale activiteiten zijn is nog onbekend. Koningin Beatrix vierde haar 60ste verjaardag wel uitgebreid in Amsterdam, met een koninklijk bal, concerten en een kerkdienst.