Jim Broadbent

De Britse acteur Jim Broadbent won vorig jaar een Oscar voor zijn rol van echtgenoot van Iris Murdoch in `Iris'. Nu is hij te zien als politicus in `Gangs of New York'.

,,Ik ben niet bang mezelf voor schut te zetten.'' Zou dat het geheim zijn van Jim Broadbent, de Britse acteur die vorig jaar een Oscar won voor zijn rol in Iris van Richard Eyre, en ook genomineerd had kunnen zijn voor zijn rol in Moulin Rouge van Baz Luhrmann? In deze twee films speelt Broadbent in ieder geval twee extreme karakters, een introverte professor Engelse literatuur en een extraverte Parijse nachtclubeigenaar. In Iris is hij oud, kalend, een beetje vies, en te bedeesd voor iets lekkers uit de supermarkt. In Moulin Rouge zingt hij uitbundiger dan Madonna zelf `Like a Virgin'.

Jim Broadbent (Lincoln, Engeland, 24 mei 1949) is een van de schaarse acteurs waarvan maar weinig mensen weten hoe ze er in het echt uitzien, ook al hebben ze wel van hem genoten in Bullets over Broadway (Woody Allen, 1994), Little Voice (Mark Herman, 1998), Topsy-Turvy (Mike Leigh, 199) of Bridget Jones' Diary (Sharon Maguire, 2001). Hij schijnt nogal onopvallend te zijn. Een verslaggever van de Britse krant The Guardian kon hem in een druk café niet meer terug vinden nadat hij even naar de W.C. was geweest. Broadbent wordt vaak een everyman of een elckerlyc genoemd; hij is een soort grote gemene deler van Engelse mannen van een jaar of vijftig. Je zou daarom misschien verwachten dat hij onder die groep de meeste fans heeft. Het is hoopgevend dat je van gewone Engelsman zomaar in een Franse nachtclubeigenaar kan veranderen of in een Amerikaanse politicus. Misschien zijn daar alleen maar pruiken en buiken voor nodig. Ontsnappen is niet onmogelijk, Broadbent bewijst het. Maar alleen op het toneel of in de bioscoop. Weg fans.

Broadbent groeide op in een artistieke commune in Lincolnshire, waar zijn vader en moeder een amateurtheater runden. Hij stond op zijn vierde voor het eerst op het toneel. Na een jaar op een kunstacademie ging hij naar de toneelschool. Daarna speelde hij in van alles, van televisieseries tot experimenteel theater. Zijn eerste grote filmrol speelde Broadbent voor Mike Leigh, met wie hij al eerder op het toneel had samengewerkt, in Life is Sweet (1990). Zelf geeft hij van zijn acteerprestaties niet zo heel hoog op. ,,Goed acteren zou je niet moeten zien'', zei hij eerder dit jaar in een interview in deze krant. ,,Er zijn honderden en honderden goede optredens. Die zie je alleen niet omdat je het acteren niet ziet.'' Volgens Broadbent kreeg hij een Oscar voor Iris omdat hij ook in Moulin Rouge had gespeeld. Zijn rollen in die films waren zo verschillend, ,,dat ze er waarschijnlijk niet omheen konden te zeggen: dat kan niet allebei Jim Broadbent zijn.'' Volgens Broadbent zelf heeft hij zijn beste werk geleverd in een korte film die hij zelf schreef en die door Mike Leigh geregisseerd werd. A Sense of History (1992) is een nepdocumentaire waarin Broadbent een gekke graaf speelt. Volgens de acteur hebben zowel Scorsese als Lurhmann die film gezien. Broadbent is zo'n goede acteur dat hij niet alleen zichzelf maar ook ieder ander voor schut kan zetten.

    • Bianca Stigter