Israël ziet `premier' Cohen

De Israëlische media hebben gisteren uitzonderlijk veel aandacht besteed aan de kandidatuur van de PvdA'er Job Cohen voor het Nederlandse premierschap. Dat Nederland wellicht een joodse premier krijgt was gisteren voor de kwaliteitskrant Ha'aretz aanleiding het bericht over de kandidatuur van de burgemeester van Amsterdam voor het premierschap op de voorpagina te brengen. Met foto. ,,Een joodse zoon van ouders die de holocaust overleefden is de leidende kandidaat om Holland te besturen'', zette de krant erboven.

De populaire middagkrant Ma'ariv maakte gisteren ook met een opvallend bericht melding van de kandidatuur van een jood voor het Nederlandse premierschap. Ook een correspondente van Radio Israël in Nederland kwam gistermiddag uitgebreid aan het woord over de kandidatuur van Cohen. In vrijwel alle berichten werd onderstreept dat Cohen zich altijd afzijdig heeft gehouden van de joodse gemeenschap in Nederland, geen joodse opvoeding heeft gekregen, zijn kinderen geen joodse voornamen heeft gegeven en als democratisch humanist sympathie heeft voor het Palestijnse volk.