Het kan niet meer zo zijn dat

Als de uitslag voor GroenLinks tegenvalt, heeft Femke Halsema één troost. Het Jeugdjournaal is avond aan avond in de weer om GroenLinkse kiezertjes te kweken. Echt missiewerk. Zeetjes van zieligheid, misbruikte kindertjes, gekwetste natuur. Je wordt er gedeprimeerd van. Nee, Gerrit Zalm zat daar gisteren als een beer in een poppenhuis. Als hij zijn mond bewoog, braken de porseleinen poppenschoteltjes.

Zalm zei onomwonden dat het getalenteerde Iraanse voetballertje Hamid terug moest naar zijn land als de rechter uitspraak heeft gedaan dat zijn ouders geen vluchteling zijn. Hamid zelf zat er treurig bij. Jaren aan het lijntje gehouden, als gevolg van een funeste combinatie van linkse zachtheid en rechtse hardheid. Hamid probeerde tevergeefs vat te krijgen op nietszeggende woorden van Zalm, Balkenende, Bos. Balkenende beloofde uiteindelijk dat hij er nog eens naar zou kijken. Alleen Marijnissen vond dat Hamid mocht blijven, maar die zit in de oppositie. Een ware marteling voor deze media-mascotte. Nu zijn geval zo publiek is, belandt hij in dezelfde tunnel als kleermaker Gümus indertijd. Je kunt zijn gezin niet meer stiekem binnenlaten zonder dat duizenden andere uitgeprocedeerden er rechten aan ontlenen. Hoe leg je dat uit? We zijn toch rijk, wierp de presentatrice tegen. Ze vond ook dat de kinderen niets hebben aan de bestrijding van het financieringstekort.

Zalm mocht één vraagje inkoppen over de veranderingen na Fortuyn. Maar al gauw zagen we een meisje in een idyllisch natuurgebied bij Venlo waar een snelweg doorheen komt. Dat meisje zat in de studio en vertelde dat de mooie bomen al waren gekapt. Zalm zei dat er altijd elders nog ,,nieuwe natuur'' kon worden gemaakt. Dat is natuur uit de speelgoeddoos met verbodsbordjes, leerzame tekstjes, vijvertjes, heckrundjes, geasfalteerde paadjes voor rolstoeltjes en autobaangeraas op de achtergrond. Zou het meisje daar blij mee zijn?

Bij het einddebat 's avonds mobiliseerde Balkenende de Maastrichtse kiezers met de komst van een nieuwe verkeerstunnel. Voor al die pappa's en mamma's die te laat thuis komen omdat ze in de file staan. Die verkeerstunnel is eerder door Jan Marijnissen geclaimd. Wie moest vandaag worden bedankt? Het was een stevig en goed geordend debat met Paul Witteman en Ferry Mingelen met 3,2 miljoen kijkers. Balkenende was fel. Hij mag blij zijn dat het de laatste dag was, want anders zouden de beelden van zijn onflatteuze drift tegen Zalm ,,het was mijn beurt'' eindeloos zijn herhaald. Halsema was meer aanwezig dan haar vermoeide concurrent Jan Marijnissen, veel scherper dan Mat Herben. Met haar statistieken over het percentage werkende allochtonen overtrof ze het CBS ruim. ,,Mensen zijn afgelopen jaar minder trots geworden op hun land. En weet u wat ze noemen als ze dat zeggen? De politiek. En die staat daar'', zei ze terwijl ze keek naar het rechtse drietal tegenover haar. Applaus.

Freek de Jonge citeerde die uitspraak vol instemming. Zou hij dezelfde politieke voorkeur hebben als het Jeugdjournaal? Er zijn ook rechtsstemmende komieken, maar die interesseren zich niet voor politiek. Maurice de Hond dacht dat zijn verkiezingsconference invloed zou hebben op de zwevers. Een nationale komische donderpreek tegen de kiezers die alleen maar op hun reet in de zon willen liggen. Wel 2,7 miljoen kijkers. Politici moeten gisteravond met zweet in hun handen hebben geluisterd. Hoe kwam hun partij eraf? De eerste helft was hilarisch. De ,,voorsprongwijk'' van Heinsbroek. ,,Herben, ze liepen er overheen. Hij heet niet voor niets Mat.'' Citeerde ,,kakelende kapoen'' Balkenende: ,,Ik erger me aan mensen die na tienen niet meer de tram in durven.'' De begrafenis van Bonfire die overliep in de begrafenis van Claus. De voorkeur van Marijnissen voor Hemaworst en het afschaffen van de eerste klas in de trein. ,,Dan sta je in het gangpad van de trein met die Hemaworst. Daar ga je niet van stemmen.'' In de tweede helft nam het gelach in de zaal af en ik moest vechten tegen mijn slaap. Genoeg cijfers, getallen, gezichten, hetkannietzozijndat. Nog even besluiteloos als in het begin van de avond dommelde ik weg, terwijl Freek mij voor een tiental microfoons nog eens flink de waarheid zei. Wat te doen, nu ik wakker ben?

    • Maarten Huygen