Getronics' voortschrijdend inzicht

De perspectieven van automatiseerder Getronics worden met de dag zwarter geschetst. Inmiddels erkent het concern de noodsituatie die de buitenwacht al eerder signaleerde.

Alweer een halvering. Anderhalve week geleden maakte het in financiële nood verkerende automatiseringsbedrijf Getronics een lang verwacht reddingsplan bekend. Misschien iets te lang verwacht. Inmiddels is de aandelenkoers van Getronics wederom in waarde gehalveerd. Rond het middaguur noteerde het aandeel een all time low van 25 cent.

Het automatiseringsbedrijf met circa 26.000 werknemers kampt met een schuld van 450 miljoen euro die binnenkort moet worden afgelost. Het bedrijf heeft die middelen zelf niet en probeert schuldeisers met voornamelijk nieuw uit te geven aandelen af te betalen. Hiertoe heeft Getronics op 10 januari een voorstel gedaan om obligaties in te wisselen voor aandelen, geld en nieuwe obligaties. Een voorstel dat ,,van cruciaal belang is''. Bestuursvoorzitter Peter van Voorst zei anderhalve week geleden bij de lancering van het plan: ,,We moeten onze balans meer in evenwicht brengen. En ons huidige plan voorziet hierin.''

Maar vanochtend klonk al een iets ander geluid, nu de deadline van Getronics' reddingsplan snel nadert. Topman Van Voorst stelt nu in een telefonische toelichting dat zelfs bij een geslaagde reddingsoperatie het bedrijf niet uit de problemen is. Daarmee lijkt de bestuurder de verwarring die rond Getronics bestaat alleen maar te vergroten.

Gisteren kwam het concern met de eerste reparatie van het reddingsplan: het bedrijf gaf een persbericht uit dat als aanvulling dient op het prospectus dat 10 januari werd uitgegeven. Het draait allemaal om een kredietfaciliteit van 200 miljoen euro die Getronics een maand geleden afsloot ter ,,versterking van de financiële positie''. Aan de lucht die het bedrijf van vier banken kreeg, waren echter wel een paar voorwaarden verbonden. Want 75 miljoen heette alleen beschikbaar te zijn als het ,,financieel herstructureringsplan succesvol kan worden afgerond''. Financieel bestuurder Jan Docter van Getronics weigerde een paar weken geleden te zeggen wanneer dat plan `succesvol' is. Ofwel, hoe de banken dat meten.

Gisteren zag het concern zich alsnog gedwongen openheid te verschaffen over deze kwestie. Precies hetzelfde wat KPN een jaar geleden onder dreiging van een kort geding deed: tijdens een reddingsoperatie een aanvulling geven op een prospectus van meer dan 150 pagina's. De stoet duur betaalde adviseurs die bij de operatie zijn betrokken, konden dat kennelijk niet voorkomen. Ook niet de bankiers, die bij een geslaagde doorstart van Getronics circa 20 miljoen euro vergoeding krijgen. ,,Die informatie had erin gemoeten'', zegt Van Voorst. ,,De nu verstrekte tabel is zeer informatief.''

Een analist die anoniem wil blijven noemt de ontbrekende informatie een ,,cruciale omissie''. ,,Dit is niet professioneel, het is op zijn minst knullig van ABN Amro.'' Deze bank begeleidt de grootscheepse schuldreductie.

En wat blijkt nu uit de nieuwe informatie: ruim eenderde van het krediet dat Getronics eind vorig jaar aankondigde, loopt net zo hard de onderneming uit als dat het erin komt. Het bedrag is volledig afhankelijk gemaakt van de mate waarin obligatiehouders een vervroegde uitkoop door het bedrijf accepteren.

Bij de lancering van Getronics' reddingsplan is aangekondigd dat de automatiseerder zijn bod gestand doet als 57,5 procent van de schuldeisers akkoord gaat met een vervroegde aflossing met een combinatie van nieuwe aandelen, een nieuwe lening en contanten.

Maar die ondergrens blijk nu nog niet garant te staan voor een `succesvolle' reddingsoperatie. Van Voorst zei vanochtend dat ook bij een aanmeldingspercentage van 60 procent de financiële problemen nog niet zijn opgelost. ,,Bij 90 procent zijn we pas echt blij'', aldus de topman. In dat geval mag het bedrijf van 57 van de 75 miljoen bankleningen gebruik maken. Bij 60 procent acceptatie kan Getronics slechts 4 miljoen euro extra van de bank lenen.

De jongste uitlatingen van de topman van Getronics wijzen op een snel naderend gevaar voor het aanvragen van uitstel van betaling. De telecomconcerns Versatel en UPC moesten dit uiteindelijk doen om hun schuldeisers over de streep te trekken deel te nemen aan een reddingsplan. ,,Surseance vinden wij een paardenmiddel waar wij niet aan denken'', stelt Van Voorst. Maar uitsluiten kan hij het niet, hoe graag hij ook zou willen. Als de schuldeisers niet meedoen aan Getronics reddingsplan lijken paardenmiddelen eenvoudigweg onafwendbaar.

Dat is precies datgene waar beleggers al langere tijd voor vrezen. Voor zakenbank CSFB was het aanleiding om op 18 november vorig jaar een koersdoel van nul euro af te geven. Dat koersdoel komt steeds dichterbij.

    • Mark Houben
    • Jeroen Wester