Getronics stort in op zwakke beurs

Automatiseerder Getronics was vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs de grote verliezer met een koersdaling die het bedrijf een vijfde van zijn beurswaarde kostte. Beleggers verkochten massaal hun aandelen uit vrees dat te weinig obligatiehouders hun stukken zullen inruilen voor aandelen.

Bestuursvoorzitter Van Voorst erkent inmiddels dat zelfs bij een geslaagde reddingspoging, Getronics nog niet uit de financiële problemen is. De koers van het aandeel Getronics dook na opening van de beurs meteen omlaag van 36 tot 25 cent, een verlies van 30 procent. In de loop van de ochtend herstelde de koers zich tot 28 cent, nog altijd een verlies van 22 procent. Met een omzet van meer dan acht miljoen aandelen, was de omzet zeer hoog.

Ook de rest van de beurs in Amsterdam deed het niet geweldig, waardoor de AEX-index daalde tot 303 punten – de psychologische grens van 300 punten kwam daarmee dichtbij. De aandelenkoersen staan al enige dagen onder druk door de dure euro, de aanhoudende oorlogsdreiging en te weinig overtuigend positief bedrijvennieuws. De stemming wordt er niet beter op door de stembuspeilingen, die een sterke groei van de PvdA laten zien. Beleggers zien zekere tijdens een economische neergang liever partijen winnen die zeggen hard te gaan bezuinigen. Vanmiddag stonden alle fondsen in de AEX-index op verlies.

Behalve Getronics deden ook bedrijven in de chipindustrie het slecht. Weliswaar verschenen er gunstige rapporten uit de Verenigde Staten over een stabiliserende markt, maar beleggers pikten vooral het slechte nieuws van Motorola eruit. Het Amerikaanse technologieconcern presenteerde gisteravond meevallende kwartaalcijfers, maar viel tegen met de verwachtingen voor het eerste kwartaal. ASML stond op een verlies van 4,3 procent op 7,35 euro, Philips moest bijna drie procent terug op 15,65 euro.

Amsterdam was geen uitzondering in Europa. In Londen daalde de FTSE-index met 27 punten tot 3.709 punten. In Frankfurt verloor de DAX-index 49 punten en kwam op 2.821 punten. De Parijse CAC-40-index verloor 48 punten op 2.944 punten. Opvallend in Europa was vooral TUI met een koersdaling van 6 procent na het bekendmaken van tegenvallende resultaten over het afgelopen jaar. Ook durfde het Duitse reisconcern geen prognose te geven.