Gemeenten: geen collectebus in stembureau

Het idee van ChristenUnie-leider Rouvoet om naast de stembus een collectebus voor de actie `Help hongerend Afrika' te plaatsen, getuigde van christelijke naastenliefde. Maar is zo'n actie ook toegestaan? Niet in Apeldoorn en Ede. Volgens burgemeester De Graaf van Apeldoorn is de actie in strijd met de Kieswet, die stelt dat er in het stemlokaal geen activiteiten mogen worden ondernomen die het stemgedrag beïnvloeden. Ook de gemeenteraad van Ede, die het voorstel overigens `sympathiek' noemt, heeft om die reden besloten niet mee te doen. De ChristenUnie vindt dit onzin, omdat er geen partijstickers op de collectebus zijn geplakt. Maar volgens De Graaf zullen veel kiezers de bus met de ChristenUnie associëren, zodat er toch sprake is van beïnvloeding. Apeldoorn is bovendien bang dat de actie een precedent zal scheppen. ,,Wie melden zich allemaal bij de volgende verkiezingen, als we hieraan beginnen?'' Grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen wel mee met de actie. In Amsterdam was de actie vanochtend al een groot succes. Rond 10.00 uur waren alle 400 collectebussen al gevuld, aldus een woordvoerder van de ChristenUnie.