Geen gedwee typje

,,Momentje, ik leg even de hoorn neer, er worden bloemen gebracht'', zegt juriste Medy van der Laan (34). De telefoon staat niet stil. Het is de ochtend na haar verkiezing tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2002, die dit jaar voor het eerst werd gehouden en open stond voor alle jonge ambtenaren tot 36 jaar. Het evenement is georganiseerd door Futur, het jongerennetwerk van ambtenaren en moet bijdragen aan een verbetering van het imago van de overheid als werkgever.

Van der Laan begon haar loopbaan in 1991 op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar werkt ze nu nog, maar inmiddels wel in haar vijfde functie. Thom de Graaf, nu lijsttrekker voor D66 en toen plaatsvervangend directeur politie, was haar eerste baas. De Graaf heeft haar aangenomen omdat ,,we iemand zochten met een eigen wil, geen gedwee typje'', vertelt hij. Van der Laan werkte met hem onder meer aan de dossiers over Europol en het Schengenakkoord. ,,Dat deed ze met veel inzicht. Ze had daarnaast geen ongezond ontzag voor de bestaande hiërarchie'', vertelt De Graaf lachend. ,,Soms kon ze stampvoetend mijn kamer binnenkomen, dan dacht ik wel eens: nou is het mooi geweest. Maar inspirerend was het wel.''

Ook haar huidige baas, Sander Gaastra, directeur personeelsmanagement waardeert haar eigen wil en opvattingen. Van der Laan was vorig jaar verantwoordelijk voor het opzetten van de inmiddels bekende wervingscampagne voor de Rijksoverheid onder hogeropgeleiden, die nog wekelijks in televisiespotjes te zien is. Afgelopen zomer leek het er even op dat de campagne niet zou doorgaan wegens bezuinigingen. Gaastra vertelt dat ,,Van der Laan toen echt geknokt heeft om dat te voorkomen. Tot en met de minister toe heeft zij haar plan verdedigd. En met resultaat, vindt Gaastra. ,,De campagne mocht van start en inmiddels hebben we een kleine 2.000 aanmeldingen binnen voor ons rijkstraineeprogramma, vorig jaar waren dat er 1200.''

De verkiezingsjury, bestaande uit Annemieke Roobeek (hoogleraar Nyenrode), Hans Wiegel en voorzitter Erik Gerritsen (gemeentesecretaris van Amsterdam) is ,,unaniem van oordeel dat Medy het toonbeeld is van de nieuwe lichting ambtenaren. ,,Wij zeggen waar het op staat en zijn op verjaardagen niet meer bang om te zeggen dat we ambtenaar zijn'', zegt Van der Laan. Haar vroegere coach Jacob Zuurmond, toen directeur Centraal Bureau voor de Statistiek, is niet verbaasd over de keuze van de jury. ,,Medy is een authentieke persoonlijkheid en consistent. Ze is een ontwikkelmens, geen beheersmens. Laat haar maar nieuwe zaken opzetten, daar ligt haar talent. Ze durft heilige huisjes omver te schoppen.''

Van der Laan zou binnen de overheid graag een aparte denktank zien voor grote thema's, zoals mobiliteit. ,,Dan zoek je binnen alle departementen naar deskundigen die hun organisatie dan tijdelijk mogelijk verlaten, bij elkaar worden geplaatst en maar één taak hebben: het probleem in al zijn facetten analyseren en oplossen. Je laat dan de bestaande departementale structuren los, maar ik weet zeker dat zo'n denktank de effectiviteit verhoogt omdat iedereen op dezelfde gang zit. De wereld draait op persoonlijke verbindingen.''

In mei verhuist ze met haar man en hun twee kinderen van 3 en 5 jaar naar Apeldoorn. Dan is zij klaar met het opzetten van een academie voor overheidsmanagers en geeft ze het stokje over aan anderen. Ze wil weg uit de Randstad. Van der Laan heeft daar nog geen nieuwe baan en gaat solliciteren, ,,absoluut weer bij de overheid''. Zij houdt van de ingewikkeldheid van de problemen waar de overheid voor staat. ,,Het is altijd puzzelen om alle tegengestelde belangen verenigbaar te maken en dan een resultaat neer te zetten.''

Wat doet Van der Laan naast haar werk en gezin? ,,Ik ben een mens van een paar goeie vrienden.'' Verder rijdt ze paard, zit ze in een schoolbestuur en wil ze ,,af en toe een avondje op de bank kunnen hangen''.

De Graaf, Zuurmond en Gaastra maken zich geen zorgen over haar toekomst. Deze keuze past bij haar. Een nieuwe omgeving. Een ander soort organisatie. Zij zien haar ooit nog wel terugkomen naar Den Haag.

    • Caroline van der Graaf