Elastiekje in glansrol

In Spy Kids redden twee kinderen hun ouders, spionnen die de wereld voor vernietiging moeten behoeden. In Spy Kids 2 redden de ouders hun kinderen, die nu zijn gepromoveerd tot spionnen die de wereld voor vernietiging behoeden. Het idee om kinderen als een soort James Bonds te zien optreden blijft in het tweede deel net zo leuk als in het eerste. Ook de uitvoering is weer geslaagd. Regisseur Roberto Rodriques, ook bekend van films voor volwassenen als El Mariachi en From Dusk Till Dawn, brengt weer een niet aflatende stroom van schattige of geinige technische snufjes in beeld. Twee van de leukste: een robotdiertje dat een das kan strikken en genetisch gemanipuleerde miniatuurversies van apen en varkens of nieuwe combinaties van dieren zoals een half aap/half spin. Maar er is ook een glansrol weggelegd voor een elastiekje.

Rodriquez heeft ook de menselijke rollen fijn bezet. Nieuw is onder anderen Steve Buscemi als de gekke wetenschapper, die op een afgelegen eiland nieuwe dieren uitvindt en en passant ook nog een dingetje om de wereld te vernietigen bedacht. Rodriques doet gelukkig niet eens een poging om de werking van de `transmooker' te verklaren. De regisseur weet zijn grappen en zijn ernst niet alleen tussen de kinderen en de volwassenen in zijn publiek te verdelen, hij kan ze ook van hetzelfde laten genieten.

Spy Kids 2. The Island of Lost Dreams. Regie: Roberto Rodriques. Met: Alexa Vega, Daryl Sabara. In 89 bioscopen.