Duitsland stemt niet voor oorlog

Bondskanselier Gerhard Schröder heeft gisteren onomwonden verklaard dat Duitsland definitief niet zal instemmen met een eventuele VN-resolutie die de weg vrijmaakt voor een oorlog tegen Irak.

Duitsland is sinds 1 januari lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en voert al sinds augustus oppositie tegen een oorlog.

Frankrijk is van plan de Europese Unie te mobiliseren om oorlog te voorkomen, heeft minister van Buitenlandse Zaken De Villepin gisteren gezegd. President Bush kapittelde landen die eisen dat de VN-wapeninspecteurs meer tijd krijgen om naar massavernietigingswapens in Irak te zoeken. ,,Dat gedoe over meer tijd'', zei Bush. ,,Onze vrienden hebben toch zeker lessen geleerd van het verleden. Dit lijkt op een herhaling van een slechte film, en ik heb geen zin daarnaar te kijken.''

Kanselier Schröder zei, op campagne voor regionale verkiezingen, dat hij de Franse regering heeft meegedeeld: ,,Reken er niet op dat Duitsland zal instemmen met een resolutie die oorlog legitimeert. Reken daar niet op.'' Ook zei hij: ,,Ik zeg dit nu hier een stuk duidelijker dan ik normaal in deze kwestie formuleer.''

Frankrijk, permanent lid van de Veiligheidsraad, en Duitsland hebben de afgelopen dagen geprobeerd tot een gezamenlijk standpunt over Irak te komen. President Chirac zei vanochtend op een persconferentie in Parijs met Schröder dat beide landen ,,hetzelfde oordelen over deze crisis'': ,,alles moet worden gedaan'' om een conflict te voorkomen. Daarmee hield Chirac op zich alle opties nog open.

Na de glasheldere formulering van gisteravond kan Duitsland in de Veiligheidsraad alleen tegen een tweede Irak-resolutie stemmen of zich onthouden. Of zo'n resolutie er komt is nog onduidelijk.

Schröder formuleerde zijn `neen' voor het eerst kort voor de Bondsdagverkiezingen, toen hij in de peilingen ver achterliep op uitdager Stoiber. Over anderhalve week zijn in twee deelstaten verkiezingen en ook nu loopt de SPD in de peilingen ver achter.

Om zich ervan te vergewissen dat Schröders verzet meer is dan verkiezingsretoriek drong een aantal linkse intellectuelen er deze week bij de kanselier op aan zijn standpunt met meer zelfvertrouwen aan de man te brengen.

www.nrc.nl dossier Irak