De pandjesbaas doet eens lekker mal

Het gaat hard tegen hard in een nieuwe miljardenslag om de hegemonie onder Amerikaanse winkelcentra.

En wie staan vooraan? Ruim drie miljoen (ex)werknemers en gepensioneerden die zijn aangesloten bij de Nederlandse pensioengiganten ABP en PGGM. ABP (135 miljard vermogen) regelt de pensioenen voor overheidswerkers en leraren, PGGM (45 miljard euro) die voor werknemers in de zorg- en welzijnssector.

Het is een ons-kent-ons overnamebod. De vastgoedfirma Simon Property wil de shopping malls (de winkelcentra) van Taubman kopen. Pater familias Alfred Taubman werd eind 2001 als president-commissaris van veilinghuis Sotheby's veroordeeld wegens illegale prijsafspraken met een concurrent.

Simon bood eerst 17,50 dollar per aandeel, Taubman stribbelde tegen. Toen 18 dollar, Taubman stribbelde tegen. Nu heeft Simon steun gekregen van Westfield, de Amerikaanse vastgoedafdeling van de gelijknamige Australische firma. Hun bod: 20 dollar in contanten. Taubman beraadt zich.

Simon, Westfield, ABP en PGGM hebben oude relaties. De Nederlandse pensioenbeleggers zijn zulke grote spelers in het Amerikaanse vastgoed dat daar weinig kan gebeuren of zij hebben wel een vinger in de pap.

ABP hielp medio 2001 Westfield als belegger in het zadel bij de Nederlandse winkelcentra-exploitant Rodamco North America. Na een machtsstrijd werd Rodamco begin vorig jaar in een gezamenlijk bod van 2,5 miljard euro opgekocht door Westfield en de Amerikaanse vastgoedbeleggers Rouse en Simon Property. ABP hielp Westfield daarna met de financiering van het bod door voor ruim 100 miljoen euro aandelen van het Amerikaanse Westfield-filiaal te kopen.

PGGM en ABP zijn beide substantiële beleggers in Simon. PGGM is zelfs zo groot dat het fonds een eigen afgevaardigde in Simons raad van commissarissen heeft. Saillant detail: de opbrengst van de opties die hij op basis van de Amerikaanse mores als director heeft gekregen vloeit naar de kas van PGGM.

De pensioenbelegger heeft echter een dubbelrol: PGGM is tevens aandeelhouder bij Taubman, al is dat naar verluidt voor minder dan vijf procent van de Taubman-aandelen. Simon is, met instemming van de PGGM-commissaris, al naar de rechter gestapt om de beschermingsmaatregelen bij Taubman op te heffen.

De koers van Taubman staat recordhoog en is 50 procent meer dan op de dag voordat Simon zijn eerste bod deed. Na de recordverliezen vorig jaar kunnen de Nederlandse pensioentrekkers wel een opsteker gebruiken.

    • Menno Tamminga