Clijsters en Henin stuiten nu op zusjes-Williams

Kim Clijsters heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de halve finales bereikt van de Open Australische tenniskampioenschappen. Na haar zege van vandaag op de Russische Anastasia Myskina (6-2 en 6-4) treft de Belgische morgen de nummer één van de wereld, Serena Williams.

Ook de andere halve eindstrijd is een Belgisch-Amerikaanse ontmoeting, met Justine Henin-Hardenne (20) tegen Venus Williams (22). De laatste keek vandaag vanaf de tribunes toe hoe haar één jaar jongere zus Serena haar eerste halve finale in Melbourne veiligstelde door landgenote Meghann Shaughnessy in twee sets opzij te zetten: 6-2 en 6-2.

In de laatste drie grandslamtoernooien (Roland Garros, Wimbledon en US Open) stonden de Williams-zusjes tegenover elkaar in de finale. Steeds was de jongste telg van de familie Williams de uiteindelijke winnares. De Australian Open is het enige grandslamtoernooi dat nog ontbreekt op de erelijst van de familie-Williams.

Op basis van haar verrichtigen tot dusverre lijkt Clijsters op Melbourne Park de voornaamste kandidatie om een hernieuwde Sister Act te voorkomen. De 19-jarige Vlaamse gaf in vijf duels geen set prijs en verspeelde in totaal slechts zestien games. Van de vier halve-finalistes stond zij verreweg het kortst op de baan: 4 uur en 38 minuten.

Psychologisch is Clijsters bovendien in het voordeel, nadat de nummer vier van de wereld in november ten koste van de jongste Williams (7-5 en 6-3) op het tapijt van Los Angeles de officieuze wereldtitel won. Maar van een revanche voor die nederlaag, de eerste na vijf zeges op Clijsters, wilde de onbetwiste nummer één van het vrouwentennis vandaag niets weten. ,,Wraak komt alleen God toe'', verklaarde de diepgelovige Williams op plechtige toon. ,,Ik ben hier slechts om te tenissen.''

Clijsters beweerde ,,vol vertrouwen'', te zijn nu ,,het gat met de Williams-zusjes steeds kleiner wordt''. Zelfs een volledig Belgische finale sloot de dochter van oud-profvoetballer Lei daarom niet uit. Clijsters: ,,Justine en ik hebben bewezen dat we mee kunnen doen. Bovendien hebben wij inmiddels vaker in een halve finale van een grandslamtoernooi gestaan.''

Clijsters' duel tegen Myskina was een wedstrijd met twee gezichten, want op een indrukwekkende eerste set waarin ze haar tegenstandster van links naar rechts stuurde, volgde een uiterst grillig tweede bedrijf. Daarin speelde Clijsters gehaast, wat resulteerde in 25 onnodige fouten en een haperende eerste service. Myskina wist echter niet te profiteren van de terugval van haar opponente. Zo zag ook Clijsters' vriend, de maandag uitgeschakelde Australiër Lleyton Hewitt.