Chitlin' Fooks

De stem van Carol van Dijk is zo wendbaar, dat ze behalve pop of rockliedjes ook smartlappen met country-snik kan zingen. Dus behalve als zangeres van Bettie Serveert doet Van Dijk nu ook van zich spreken als helft van het duo Chitlin' Fooks. De andere helft is Pascal Deweze, van de Belgische band Metal Molly, op gitaar en als zanger. De tweede cd van Chitlin' Fooks heet Did It Again, en dat is gelijk de titel van het klaterende openingsnummer dat opgewekt de toon zet voor de rest van de cd. Want wat er verderop ook aan zieleleed wordt beleden, de mineurstemming van die liedjes leidt niet tot veel drama. Er blijft ook daar een zekere lichtheid te beluisteren, alsof de countryzangers zich doorlopend bewust zijn van dat zilveren randje om de wolk.

In een enkel nummer (zoals La Strada) benaderen Deweze en Van Dijk bijna de navrante samenzang van Gram Parsons en Emmylou Harris, en wordt hartverscheurend mooi op de steel-gitaar gespeeld. Heel soms leunt de interpretatie van een liedje te zeer op de oude voorbeelden, waardoor zo'n nummer een `genre-oefening' lijkt te worden. Dat is niet nodig want Van Dijk en Deweze hebben de prachtige samenzang, de instrumentaties en de deuntjes die het vaste stramien van `country' ruimschoots overstijgen. Morgenavond spelen de Chitlin' Fooks in 013 in Tilburg.

Chitlin' Fooks. Did it again (PR11)

    • Hester Carvalho