`Chaos dreigt in Europese sportwereld'

Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, vreest voor wanorde in de Europese sportwereld. Die zou volgens hem kunnen ontstaan als sporters van buiten de Europese Unie vrij toegang krijgen tot de Europese sportclubs.

Dit kan het gevolg zijn van de uitspraak van het hoogste Franse rechtscollege in de zaak van de Poolse basketbalster Lilia Malaja.

Malaja stapte naar de rechter omdat ze volgens haar bij de Franse basketbalclub Racing Club Straatsburg niet aan spelen toekwam enkel en alleen om het feit dat ze afkomstig was van een land buiten de EU. Ze beriep zich op een in 1991 gesloten overeenkomst van 23 landen buiten de EU met de toenmalige lidstaten van de Europese Gemeenschap waarin `discriminatie op grond van nationaliteit' werd verboden. De rechter van het zogenoemde Conseil d'Etat, het hoogste rechtscollege in Frankrijk, stelde Malaja eind december in het gelijk. Haar advocaat noemde de uitspraak van de rechter een `overwinning voor de individuele sporter'.

Volgens het arrest gelden voor de Poolse Majala dezelfde rechten als voor speelsters die afkomstig zijn van lidstaten van binnen de Europese Unie. De regels van de Franse basketbalbond waarin wordt gesteld dat clubs niet meer dan twee speelsters van buiten de EU mogen opstellen zijn volgens de rechter niet rechtsgeldig.

FIFA-voorzitter Blatter vreest dat het arrest grote gevolgen zal hebben voor de voetbalclubs in de Europese Unie. In een vraaggesprek met de Franse krant Le Monde stelde de Zwitser dat dit arrest de sport wel eens veel harder zou kunnen gaan treffen dan het Bosman-arrest van 1995. Na dat arrest kregen voetballers van binnen de EU na het einde van een contract onbeperkte bewegingsvrijheid.

Blatter meent dat een mogelijke toestroom van spelers en zaakwaarnemers van buiten de EU het voetbal wel eens zou kunnen gaan ontregelen. De FIFA-voorzitter nam volgens de krant zelfs termen als `onrechtmatigheid' en `sociale dumping' in de mond. Hij pleitte al eerder voor het maken van nieuwe afspraken door de aangesloten voetballanden over het aantal buitenlandse spelers in een elftal. Hij vindt dat een elftal minimaal zes spelers moet tellen die afkomstig zijn uit het land waarin het in de competitie uitkomt.