Bolívar in duikvlucht

De Venezolaanse regering, die een verbeten gevecht voert tegen een al 52 dagen durende nationale staking, zou hebben besloten de valutawisselmarkt tijdelijk dicht te gooien. De maatregel zal deze week ingaan, terwijl de regering op zoek is naar alternatieven om kapitaalvlucht tegen te gaan. Een bron bij de Venezolaanse regering heeft dit gezegd tegen persbureau Reuters.

De Venezolaanse bolívar is sinds het begin van de staking op 2 december vorig jaar 28,5 procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De bron, die niet met name genoemd wilde worden, zei dat de maatregel was voorgesteld door minister van Financiën Tobias Nobrega. De regering zou niet van plan zijn de bolívar te devalueren. De sluiting van de wisselmarkt zou vandaag al kunnen ingaan.

Als de wisselmarkt wordt gesloten, kunnen personen en bedrijven niet langer grote geldopnames doen bij de banken die een bedreiging kunnen vormen voor het financiële systeem. De buitenlandse reserves van Venezuela zijn dit jaar al gedaald met 7,5 procent tot ruim 11 miljard dollar als gevolg van sterk teruggelopen inkomsten uit de olie-export.

De huidige olieproductie wordt door de Venezolaanse oppositie geschat op zo'n 600.000 vaten per dag (volgens de regering het dubbele), terwijl de normale productie zo'n 3 miljoen bedraagt.