Beursbedrijven positief over arbitragecommissie

Beursbedrijven staan positief tegenover de komst van een gespecialiseerde arbitragecommissie voor de effectenbranche. De nieuwe klaagcommissie, waar professionele partijen conflicten met bijvoorbeeld de beurs aan kunnen voorleggen, krijgt hoogleraar Mick den Boogerd als voorzitter.

Het Dutch Securities Institute (DSI), zo werd gisteren bekend, heeft een nieuwe arbitragecommissie opgezet voor de effectenbranche die over een paar maanden operationeel zal zijn. Deze `scheidsrechter' zal bestaan uit kamers van drie of vijf leden, die afkomstig zijn uit de effectensector, advocatuur, rechtelijke macht en de IT-sector. Effectenhuizen die een geschil hebben met bijvoorbeeld Euronext over vertraagde koersinformatie of met elkaar, kunnen bij de commissie terecht met hun klachten.

,,Het is voor beursbedrijven een goed initiatief'', zegt Sasker de Boer, directeur van effectenhuis AOT. Zijn bedrijf ligt momenteel met de beurs overhoop. AOT is vorig jaar gestopt als market maker (het onderhouden van handel in aantal optiefondsen, waarbij prijzen worden afgegeven) omdat het teveel last had van de technische storingen op de beurs. ,,De commissie wordt een onafhankelijke club met veel kennis. Het is toch lastig om met effectenzaken naar de gewone rechter te gaan omdat die niet altijd genoeg kennis heeft.'' AOT overweegt een claim in te dienen tegen de beurs vanwege het conflict. ,We weten nog niet welke weg we hiervoor gaan behandelen.''

De effectenbranche wijst er ook op dat de effectenbeurs de afgelopen jaren is veranderd. Vroeger was de beurs een vereniging met leden. Zakelijke geschillen werden er, onder het kopje van zelfregulering, onderling opgelost. Tegenwoordig is de beurs een commercieel bedrijf. De vroegere leden zijn nu klanten.

,,De laatste jaren is er behoefte aan zo'n instituut met gedegen kennis. Anders was Euronext misschien zelf met een commissie gekomen, en dat zou waarschijnlijk ook weer geld gaan kosten. Nu krijg je een Nederlandse commissie, die buiten de beurs om opereert, met verstand van zaken'', zegt Jan Stam, voorzitter van de Vereniging van Commissionairs in Effectenhandel. Een zegsman van beursbedrijf Van der Moolen is het daar mee eens.

De arbitragecommissie is er ook om zaken snel af te handelen. Volgens DSI wordt er gestreefd naar een periode van drie maanden waarbinnen de procedure tot een einde moet worden gebracht. De bedrijven mogen vooraf zelf bepalen of de afspraak bindend is en of er een hoger beroep mogelijk is.

DSI heeft al een klaagloket voor ontevreden beleggers, die ruzie hebben met hun bank en een uitspraak daarover willen.