Beatle beroofd van sigaret

De hoesfoto van het Beatles-album Abbey Road is op Amerikaanse posters verschenen zonder de sigaret in de hand van Paul McCartney. Met instemming van anti-rookactivisten is het gewraakte genotmiddel op de meest recente poster-afdrukken weggeretoucheerd. ,,Wij hebben daarin nooit toegestemd'', zegt een woordvoerder van het bedrijf Apple, dat de rechten van de Beatles beheert. ,,We hebben de indruk dat deze poster-uitgevers een beetje op hol zijn geslagen. Ze hadden dit niet mogen doen, maar nu kunnen wij er weinig meer tegen beginnen.''

Naar een idee van Paul McCartney werd de foto op 8 augustus 1969 gemaakt op de oversteekplaats van Abbey Road in Londen, nabij de opnamestudio van hun platenmaatschappij EMI. Zelf liep Paul McCartney blootsvoets met een sigaret in zijn hand, waarmee het gerucht werd versterkt dat hij eigenlijk al dood was en had plaatsgemaakt voor een dubbelganger. De blote voeten verwezen naar een lijk, en het was minstens zo verdacht dat de linkshandige Beatle de sigaret in zijn rechterhand hield.

Voor de fotosessie had fotograaf Ian Macmillan niet meer dan tien minuten de tijd. Op hoezen van andere popgroepen is de foto vaak geparodieerd, en nog dagelijks laten tal van toeristen zich graag op de beroemde oversteekplaats fotograferen. De geparkeerde Volkswagen, die toevallig in beeld kwam, is in 1986 bij Sotheby's verkocht voor 2.300 pond.