Wapens in Londense moskee

Bij de inval door de Londense politie in de omstreden moskee van Finsbury Park zijn gisteren traangas, een imitatie-pistool en een elektrisch verdovingswapen (stun gun) gevonden. Ook heeft de politie een reeks paspoorten en andere documenten in beslag genomen.

Abu Hamza, de militante moslim-geestelijke van Egyptische afkomst die aan de moskee is verbonden, bevindt zich niet onder de zeven mannen die de politie gisteren in de vroege ochtend bij een grootscheepse inval arresteerde op verdenking van betrokkenheid bij een vermeend complot rond het dodelijke gif ricine.

Abu Hamza, die juist afgelopen vrijdag een voorlopig preekverbod kreeg wegens zijn opruiende toespraken, zei niets te weten van de wapens. Hij noemde de politie-actie een ,,duidelijke ontheiliging'' van een plek die toch al voortdurend geobserveerd zou worden. Scotland Yard zegt echter de gebedsruimtes te hebben ontzien en zich te hebben gericht op kantoorruimtes, waar onder meer computers zijn meegenomen. Er zijn geen sporen van ricine gevonden.

Ghayasuddin Siddiqui, voorzitter van het Muslim Parliament of Great Britain, een koepel van Britse moslims, noemde de inval ,,afschuwelijk'', maar keerde zich ook tegen de militante islam die Abu Hamza predikt. Volgens hem vergroot de politieactie de Britse angst voor de islam en leidt ze tot racisme. Siddiqui zei dat de politie de moskee beter achter de schermen had kunnen benaderen in plaats van met de ,,dramatiek'' van vorige nacht, waarbij onder andere helikopters en stormrammen werden ingezet. Iqbal Sacranie, secretaris-generaal van de concurrerende Muslim Council of Britain, zei dat plaatselijke moslims al langer hun bezorgdheid hadden geuit over [radicale tendenzen in] de moskee, maar dat de politie daarvoor weinig oor had gehad.