Voetbalbond mist standpunt partijen

De KNVB mist in de verkiezingsprogramma's van de grote politieke partijen een standpunt over bestrijding van voetbalvandalisme. Een uitspraak over een specifieke voetbalwet, die de voetbalbond voor ogen heeft, doen de partijen al helemaal niet.

Directeur betaald voetbal Henk Kesler toont zich teleurgetseld. Hij vraagt zich af of de politiek het probleem wel echt wil aanpakken. Kesler: ,,Wij roepen al zeven jaar om een strafrechtelijk stadionverbod met meldingsplicht. De politiek moet nu eens een keuze maken. Als Den Haag zegt: `We doen het niet' weten wij waar we aan toe zijn en moeten we het als KNVB en clubs kennelijk zelf regelen. Dat is eerlijk. Maar dan moet de politiek ook niet zeuren als het misgaat. Dan heeft het dus geen hoge prioriteit gehad bij de heren politici.''

Met name afgevaardigden van VVD en CDA hebben zich in het verleden nadrukkelijk bemoeid met de problemen van het voetbalvandalisme. Premier Balkenende riep voor de vorige verkiezingen nog dat het afgelopen moest zijn met dit verschijnsel. Hij wilde desnoods supporters van de bezoekende clubs niet meer toelaten. Zijn kabinet is er in de korte zittingsperiode niet aan toegekomen om de bestrijding op te pakken. De KNVB vond zijn speerpunt, het strafrechtelijk stadionverbod, niet terug in het beleidskader dat in februari ter sprake komt. Een oproep door KNVB-voorzitter Bouw namens de algemene vergadering maakte in Den Haag geen enkele reactie los.

,,Van individuele politici hebben we wel gehoord dat ze ons steunen'', zegt Kesler. ,,Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD, red.) heeft na Feyenoord-Ajax gezegd dat hij bereid is zijn nek uit te steken voor een strafrechtelijk stadionverbod met meldingsplicht. Dat heeft hij nog niet kunnen realiseren omdat hij daarvoor de medewerking van Justitie nodig heeft. En juist dit departement is de remmende factor als het gaat om het aanpakken van de raddraaiers.''

Gezien beloftes die partijvertegenwoordigers tot op heden op het gebied van de veiligheid in en rondom de stadions deden, is de KNVB het beste af met een CDA-VVD-kabinet, meent Kesler. Van de PvdA heeft de bond weinig vernomen. Hoewel premier-kandidaat Cohen als burgemeester van Amsterdam een goede bekende is van de voetbalbond. Hij dwong Ajax zijn veiligheid beter te regelen met een legitimatieplicht en stuurde Utrecht-supporters een keer met de trein naar huis.