Verzekeraars en banken in de lift

De cijfers van banken en verzekeraars zaten vanochtend in de lift na opbeurend nieuws uit het buitenland. Het in problemen verkerende Zwitsere financiële concern Credit Suisse maakte bekend dat het erop rekent dat er in 2003 geen verliezen worden gemaakt. En het Britse Aviva, het moederbedrijf van verzekeraar Delta Lloyd, maakte bekend dat het het afgelopen jaar een licht gestegen omzet heeft gerealiseerd.

Beleggers lieten zich vanochtend inspireren door de berichten en kochten de aandelen van banken en verzekeraars. Aegon was een van de grootste stijgers en ging 2,4 procent vooruit op 12,75 euro. ING klom 1,5 procent, ABN Amnro 1 procent.

Chipmachinebouwer ASML had vanochtend geen last van het negatieve beleggingsadvies dat ING voor het aandeel gaf. Het aandeel ASML steeg met 1,7 procent naar 8,01 euro.

Ook Heineken hoorde met bijna 0,7 procent op 36,20 euro bij de klimmers na een hogere waardering van zakenbank Morgan Stanley. De handel in aandelen Getronics was zeer levendig. Dat heeft te maken met de herfinanciering van de automatiseerder, het omzetten van convertibles in aandelen. De koers kwam overigens nauwelijks van zijn nederige plaats van 38 eurocent.

Het aandeel Ahold was daarentegen, net als gisteren, een van de grootst dalers op de Amsterdamse effectenbeurs. Het beursfonds heeft nog steeds last van de onverwacht grote afwaardering van de kredietwaardigheid door het Amerikaanse bureau Moody's. Die stelde vrijdag vast dat het detailhandelsconcern met toenemende concurrentie kampt aan de Amerikaanse oostkust waardoor de resultaten zullen teruglopen. Daardoor zal het volgens Moody's moeilijk zijn voor Ahold om vorderingen te boeken bij het verlichten van de schuldenlast. Het incasseringsvermogen van Ahold is verlaagd tot een stapje boven de status van `junk bond', de naam voor obligaties met bovengemiddelde risico's. Het aandeel Ahold verloor vanochtend 2 procent en noteerde rond het middaguur 12 euro.

De AEX-index noteerde een winst van 2,6 punten op 316 punten. Andere Europese effectenbeurzen noteerden eveneens in de plus. Zij deden dat op eigen kracht. Vanuit de Verenigde Staten werd geen richting gegeven, omdat Wall Street maandag gesloten was wegens de herdenking van Martin Luther King.