Open brief aan Bill Gates

Dear Bill,

Goed gedaan. Eindelijk keer je dividend uit. Een tovenaar zoals jij heeft er niet lang voor nodig gehad om de gevolgen voor je persoonlijke financiën in te schatten van de afschaffing door de regering-Bush van de dubbele belasting op dividenden. Microsoft hoeft niet langer al zijn geld op te potten om jouw eigen belastingaanslagen binnen de perken te houden.

Maar het werkelijke dividend dat je betaalt, is slechts een kleine stap op een lange, steile weg. Het dividendrendement op Microsoft-aandelen bedraagt nu slechts 0,3 procent. Het dividend van 0,16 dollar dat je belooft moet de komende jaren drastisch worden verhoogd om de aandelenkoers van 55,35 dollar van eind vorige week te rechtvaardigen.

Om te zien met welk bedrag het dividend omhoog moet kun je het best kijken naar het zogeheten `tweefasengroeimodel van Gordon', genoemd naar de Amerikaanse hoogleraar in de financiën Myron Gordon. In de eerste fase kun je het dividend superhard laten groeien. Maar zelfs jij zal het uiteindelijk op middelbare leeftijd wat rustiger aan gaan doen. Dat is de tweede fase van het model. Hanteer vervolgens twee veronderstellingen: dat Microsofts kapitaalkosten 9 procent bedragen en dat, op de middellange termijn, de groei van het dividend daalt naar 5 procent op jaarbasis.

Je kunt met het model spelen zoals je wilt. Maar neem nu eens aan dat Microsoft nog tien jaar supersnel zal blijven groeien. Om de huidige koers te rechtvaardigen, zou je de uitbetaling met 40 procent op jaarbasis moeten verhogen. Dat lijkt misschien pijnlijk, na een winstgroei van slechts 12 procent in het afgelopen jaar. Maar je hebt een voorraad cash van 43 miljard dollar, dus het dividend kan een tijdlang sneller groeien dan de winst.

Niettemin, als je je slechts een stijging van het dividend met 30 procent kunt veroorloven, zouden je aandelen 27 dollar waard moeten zijn – de helft van de marktwaarde. Maar geef niet op! Want wat dacht je van een verdubbeling van het dividend naar 0,32 dollar, om het vervolgens te verhogen met 30 procent? Dan kloppen de cijfers voorlopig weer.

Hoe je het ook wendt of keert, één ding is zeker: je zult moeten blijven pompen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Hugo Dixon