Olie naar topprijs om troepenzending

De voortgang van de troepenopbouw in de Perzische Golf heeft de olieprijs opnieuw doen stijgen. Het nieuws dat de Britten tienduizenden extra manschappen naar de regio sturen, zorgde er vanmorgen voor dat een vat Brent Noordzee-olie met 56 cent steeg naar 31,21 dollar op de markt in Londen, een recordprijs dit jaar.

De troepenopbouw heeft de vrees voor een snelle oorlog in de olierijke Perzische Golf weer doen toenemen. Het besluit van Groot-Brittannië volgt bovendien op uitlatingen van de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, dat Irak nog steeds onvoldoende meewerkt met de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties. Die onderzoeken of het regime in Bagdad heeft geprobeerd massavernietigingswapens te ontwikkelen. De leider van de inspecteurs, Hans Blix, zal de Veiligheidsraad maandag een voortgangsrapport presenteren.

De dreiging van oorlog stuwt de prijs van olie al maandenlang op. Daarbij komt de politieke crisis in Venezuela, die de olieproductie van het Zuid-Amerikaanse land sinds begin december verlamt. De prijs van Brent is het afgelopen jaar met 67 procent gestegen. In New York, waar gisteren geen handel werd gedreven wegens een nationale feestdag, was de prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie vrijdag al gestegen naar 34,34 dollar, het hoogste peil in twee jaar.

De voormalige olieminister van Saoedi-Arabië, Ahmed Zaki Yamani, waarschuwde gisteren dat de olieprijs naar 100 dollar kan stijgen als er een aanval komt op Irak.