Nederlandse RTL-zenders zien hun marktaandeel wegzakken

Twee van de drie zenders van RTL hebben in Nederland het afgelopen jaar marktaandeel verloren. Zowel RTL 5 als Yorin zag zijn belang in de mediabestedingen dalen. RTL 5 had in 2001 nog een marktaandeel van 4,5 procent, maar dat slonk vorig jaar tot 3,4 procent. Yorin daalde in dezelfde periode van 13,1 naar 10,2 procent. Het marktaandeel van RTL 4 daarentegen klom vorig jaar met 1,5 procentpunt tot 24,4 procent.

Dit blijkt uit voorlopige jaarcijfers die RTL Group, de moeder van de Holland Media Groep (HMG) waarin de drie Nederlandse televisiezenders zijn ondergebracht, gisteren heeft gepubliceerd. Volgens RTL wordt in Nederland gewerkt aan een ,,significante herstructurering'' om de activiteiten op de ,,vereiste winstgevend'' te krijgen. In november werd bekend dat HMG 120 van de achthonderd arbeidsplaatsen moet schrappen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

RTL Group, dat onderdeel uitmaakt van het Duitse uitgeefconcern Bertelsmann en waarvan een deel van de aandelen wordt verhandeld op de beurs in Brussel, ziet voor dit jaar geen herstel van de advertentiemarkt. De onderneming spreekt van een ,,moeilijke markt''. Het bedrijf is met 24 televisie- en 26 radiostations de grootste commerciële omroeporganisatie van Europa. Naast RTL hebben andere omroeporganisaties het ook moeilijk door de sinds anderhalf jaar teruggeschroefde mediabestedingen.

De grootste problemen ondervindt RTL op de belangrijke Duitse markt, waar het vier televisiezenders bezit. Daar zijn voor het tweede jaar op rij de inkomsten uit de advertentiemarkt gedaald. Twee van de vier Duitse zenders leverden het afgelopen jaar marktaandeel in. De totale Duitse mediamarkt kromp het afgelopen jaar met 4,4 procent in tot 16,4 miljard euro. RTL is in Duitsland nog steeds marktleider.

Zondag werd bekend dat RTL een belang gaat nemen in de Duitse nieuwszender n-tv dat nu volledig in handen is van CNN, een dochter van mediaconcern AOL Time Warner. Het is nog onduidelijk hoe groot het belang gaat worden. Het vanuit de Duitse hoofstad Berlijn opererende n-tv was in 2001 nog verlieslatend.