Milutinovic hoopt op vrijlating

Ex-president Milan Milutinovic van Servië heeft gisteren kort na zijn aankomst in de VN-gevangenis in Scheveningen een eerste gesprek gehad met aanklager Carla Del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal. Milutinovic zou bereid zijn in te gaan op vragen van de aanklagers. Hij zal naar verwachting deze week voor het eerst worden voorgeleid voor de rechters van het VN-hof.

Zijn advocaat, de Brit John Livingston, heeft gisteren in een radio-interview aangekondigd dat hij zo snel mogelijk een verzoek zal indienen tot voorlopige vrijlating. Hij ging er niet zonder meer vanuit dat dat zou lukken, omdat het andere gevangenen die in dezelfde zaak zijn aangeklaagd niet werd toegestaan. Milutinovic wordt door het tribunaal beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Kosovo. In Belgrado is gespeculeerd over een afspraak die er met het tribunaal zou zijn gemaakt. Hij zou in Servië mogen wachten op het begin van zijn proces, net als ex-president Biljana Plavšic van de Servische Republiek, dat mocht.

Livingston, die eerder de Bosnisch-Servische cafébaas Duško Tadic verdedigde – de allereerste beklaagde die voor het Joegoslavië-tribunaal verscheen zag in hoger beroep zijn straf teruggebracht van 25 naar 20 jaar – wordt in de zaak-Milutinovic bijgestaan door Servische advocaten. Livingston had afgelopen zomer voor het eerst een gesprek met Milutinovic. Daarna heeft hij hem nog een aantal keren gesproken, ook vorige week nog. Hij zei tegen het radiostation B92 in Belgrado dat hij vooral was ingegaan op het verzoek van Milutinovic om de verdediging op zich te nemen omdat hij was geïnteresseerd in diens ,,positie''. Volgens het tribunaal was Milutinovic als president van Servië verantwoordelijk voor het optreden van de Servische politie in Kosovo en was hij als lid van de Opperste Defensieraad (formeel opperbevelhebber in Joegoslavië) verantwoordelijk voor het optreden van het Joegoslavische leger, maar hij zou in werkelijkheid niets te zeggen hebben gehad – de Joegoslavische president Miloševic, die vanaf februari vorig jaar in Den Haag terecht staat, was de baas.

Livingston was eerder, samen met de Amerikaan Ramsey Clark, door het tribunaal aangewezen als `juridisch adviseur' van Miloševic, die weigert om zelf een advocaat te benoemen. Maar Miloševic had meteen laten weten dat hij die hulp niet zou accepteren. Hij heeft nu wel twee Servische advocaten die hem buiten de rechtszaal helpen bij de voorbereiding van zijn verdediging.

Net als andere gevangenen van het tribunaal heeft ex-president Milutinovic gisteren na aankomst te horen gekregen wat zijn rechten zijn en aan welke regels hij zich dient te houden. In het begin zijn die streng, zei directeur Tim McFadden van het VN-cellencomplex eerder in een vraaggesprek met deze krant. ,,We kennen de gevangene dan nog niet, we weten niet wat we aan hem hebben. Na een tijdje worden we flexibeler.''