Met z'n allen vechten om die ene Kamerzetel

Negen partijen die meedoen aan de verkiezingen krijgen volgens de peilingen hooguit één zetel. De ene partij blijft strijden, de andere berust.

Naast de tien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten vechten morgen negen nieuwe partijen voor die ene zetel. Enthousiast ging Emile Ratelband anderhalve maand geleden aan de slag met zijn eigen partij, lijstRatelband.nl.

Zijn bekendheid garandeerde een eclatante overwinning, was zijn stellige overtuiging. Op alles voorbereid trok hij door het land met een opvallende auto, beveiligd door drie potige bewakers en een kogelwerend vest. De enige constante in zijn partij is ,,de verandering'', legt hij het potentiële electoraat uit.

,,De partners'' van de partij kunnen op internet hun standpunten ventileren om die verandering in het programma te bewerkstelligen. Zo is het standpunt over een mogelijke oorlog in Irak flexibel. Als er wapens gevonden worden, moeten we ,,achter de VS aanhobbelen'', is er geen unaniem besluit, dan ,,verschijnt het onderwerp op het internet en dan is er binnen vierentwintig uur een beslissing''.

Nu de dag van de verkiezingen nadert, zijn Ratelbands verwachtingen bijgesteld: ,,Ik hóóp op een zetel.'' Dat zijn partij in de peilingen stijf op nul zetels staat, ligt niet aan hem ,,We worden geboycot door de grote jongens en de media. Daar heeft Balkenende toe opgeroepen.'' Het eerste wat hij daarom wil doen, mocht hij toch in de Kamer komen, is meewerken aan een bezuiniging op de publieke omroep.

Een ander probleem waar de kleine partijen naar eigen zeggen mee kampen is dat anderen hun ideeën kapen. ,,Die Gabriël van den Brink vertelde laatst mijn hele verhaal'', aldus Ratelband. Lijsttrekker Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren las deze week plotseling een pleidooi van Kamerlid Joost Eerdmans (LPF) voor rechtsbescherming van dieren. ,,Belachelijk. Eerdmans die opeens ons programma neerzet en doet alsof dat de LPF is. Terwijl het de meest dieronvriendelijke partij is.''

Over gebrek aan aandacht heeft Thieme niet te klagen. ,,Onze partij wordt vaak genoemd en veel bekende Nederlanders hebben gezegd op ons te stemmen.'' Thieme spreekt van een ,,sneeuwbaleffect'' en sluit niet uit dat haar partij de verrassing van de verkiezingen wordt. ,,We hebben met alle leden van de dierenbescherming, milieubewegingen en vegetariërs een potentieel van veertien zetels. Maar met een zetel zijn we al heel blij.''

De partij van Winny de Jong, Conservatieven.nl, is gisteren ,,uit ellende'' maar gestopt met campagnevoeren. De partij kreeg naar eigen zeggen zoveel bedreigingen binnen dat ,,we de straat niet meer op gaan''.

Tot gisteren trokken medewerkers van De Jong nog met witte jassen en geluidswagen door het land. Leefbaar Nederland, met Haitske van de Linde als lijsttrekker, staat sinds het begin van de verkiezingscampagne stabiel op één zetel. Dat ze niet aan de grote debatten mee mag doen, vindt ze begrijpelijk. ,,Maar in de stemwijzer zijn we de één na grootste partij. De credits komen vanzelf wel.''

    • Tom Kreling