Karpov legt Van Wely het zwijgen op

Dat zul je altijd zien. De televisie besluit een cameraploeg naar het Corus schaaktoernooi te sturen om koploper Loek van Wely in het zonnetje te zetten en juist die middag gaat de Nederlandse kampioen onderuit. Beteuterd stond Van Wely na afloop van zijn partij in de achtste ronde tegen Anatoli Karpov in het gangetje buiten de speelzaal. Veel te melden had hij niet en al zeker geen nieuwe pakkende strofen voor de King Loek-saga waar zijn fans zo graag naar luisteren.

De technische gedachtewisseling met Karpov liet hij zoveel mogelijk over aan zijn secondant Vladimir Chuchelov. Die bestookte Karpov met een spervuur aan zetten waarmee volgens hem Van Wely zijn grote openingsvoordeel had kunnen uitbouwen. Dat Chuchelov gelijk had mocht blijken uit de instemmende hoofdknikjes van de oud-wereldkampioen, die erom bekendstaat dat hij niet graag iets slechts over een van zijn stellingen hoort. Die toegeeflijkheid bleek al snel een investering te zijn in het vervolg van de discussie, waarin Karpov beweerde dat hij na zijn ondermaatse openingsspel prima had teruggevochten en de kansen had gegrepen die op zijn weg waren gekomen.

Van Wely werd er alleen maar stiller van. Zo was het gegaan en die kansen had híj Karpov gegeven, uiteindelijk zelfs met verlies tot gevolg. Bovendien had hij niet alleen verzuimd om Karpov te verslaan, maar ook om alleen aan de leiding te komen, want op dat moment zat Vishy Anand nog te zwoegen om in een uiterst precair eindspel op de been te blijven.

Anand speelde met zwart tegen Vladimir Kramnik, op papier de zwaarste klus die hij in Wijk aan Zee te klaren heeft. De verwachtingen waren bij het begin van deze topmatch bescheiden. In het verleden hebben Anand en Kramnik kolossale gevechten geleverd, maar de laatste jaren is hun wederzijdse respect zo groot geworden dat al heel wat minder spetterende remises in de boeken zijn bijgeschreven. Met dat resultaat zou Anand als zwartspeler ook dit keer geen moeite hebben, zodat het van Kramniks ambitie afhing of het spannend zou worden. Gelukkig voelde de Rus zich aan zijn stand verplicht een poging te wagen om terug te krabbelen in het toernooi en spannend werd het zeker.

Anand maakte kort na de opening enkele minder gelukkige keuzes en voordat hij het wist, zat hij in een omklemming die hij zich tegen heel wat spelers zou kunnen permitteren, maar niet tegen een microchirurg als Kramnik. Toch slaagde Kramnik niet in zijn missie. Naar eigen zeggen zag hij zoveel verlokkende paden voor zich liggen dat hij uiteindelijk verdwaalde in deze tuin van beloften en geen sluitend winstplan vond.

Het halve punt dat Kramnik liet aantekenen wordt in het jargon een plusremise genoemd, maar als iemand na afloop van de gezamenlijke analyse met net iets meer dan een halfje naar zijn hotel terugkeerde was het toch Anand. Terwijl Kramnik wit weggetrokken aarzelend naar verbeteringen van zijn spel zocht, spuide Anand fris als een hoentje eindeloze varianten die hij bekeken had en wees en passant ook nog op een paar krachtzetten waarmee Kramnik hem behoorlijk in verlegenheid had kunnen brengen.

In het klassement nam Anand een half punt voorsprong op Van Wely, Polgar en Grischuk. Judit Polgar kon met zwart niet voorkomen dat haar partij tegen Michal Krasenkow al vrij snel verzandde in remise. Alexander Grischuk begint zich na een weekje ongewild verstoppertje spelen dan toch eindelijk te roeren. Na zes remises boekte hij zondag met verfijnd spel zijn eerste overwinning ten koste van Krasenkow. De vis die hij gisteren aan de haak sloeg was flink groter, maar werd met opvallend gemak op het droge gehaald. In een ongeveer gelijke stand permitteerde Alexey Shirov zich een kromme zet die door Grischuk genadeloos met enkele gerichte meppen werd afgestraft.

Op de bodem van de ranglijst zakte Jan Timman verder weg na een nieuwe nederlaag, dit keer tegen Evgeni Barejev. Aangeslagen vertelde Timman dat hij sinds zijn blunder in de vijfde ronde tegen Radjabov de controle over zijn partijen kwijt is.

In de B-groep verzamelde de vijftienjarige Daniel Stellwagen nu al voldoende punten voor zijn eerste grootmeesterresultaat. Een prestatie van formaat, want officieel is hij nog niet eens meester. Die titel zal hem pas op het volgende FIDE-congres verleend worden. Met zijn fraaie score bezet Stellwagen de tweede plaats, op gepaste afstand van de Chinees Zhang Zhong, maar ruim voor de wonderkinderen Karjakin en Koneru.

    • Dirk Jan ten Geuzendam