In gevecht met zichzelf

Bij iedere bokser zit een steekje los. Dit vooroordeel wordt vaak bevestigd. Mike Tyson heeft oren afgebeten en vrouwen verkracht. Het boksleven van Regilio Tuur verloopt aanvankelijk rustiger. Binnen de ring valt hij zelden op een onsportiviteit te betrappen. Buiten de ring is hij het toonbeeld van een geslaagde sportman die ook als zakenman aan de weg timmert. Hij slaat munt uit zijn olympisch succesje van 1988 en verovert in 1994 als eerste Nederlander de wereldtitel in het supervedergewicht. Dat hij de kampioen van een `krokettenbond' is, doet weinig ter zake. Hij wordt op handen gedragen. Na zijn voorlopige afscheid in 1997 en zijn mislukking in de kledinghandel raakt hij in opspraak. Hij wordt in 2000 en 2001 door vrouw en vriendin aangeklaagd wegens mishandeling. Hij wordt ook gestraft voor het toetakelen van een agent. En krijgt een voorwaardelijke straf die wordt omgezet in een taakstraf: 100 uren bordenwassen in een bejaardenhuis. Een psychiatrisch rapport meldt een `ernstig emotionele ontwikkelingsstoornis met een hechtings- en onthechtingproblematiek'.

In de documentaire Shadow Moves van filmmaker Peter Molle zien we de teloorgang van een labiele vechtersbaas. Ver weg van zijn moeder en dochter leidt hij een eenzaam bestaan in New York, voor Tuur een psychologisch rampgebied. In zijn tweede carrière knokt hij in lege zalen tegen obscure tegenstanders. Hij schudt vele handen, maar de bokspromotors en sparringpartners zijn geen vrienden. Na een gewonnen gevecht belt hij huilend zijn moeder. ,,Ik moet het allemaal alleen doen'', weent hij. Hij vertelt over zijn vaderloze jeugd, zijn mislukte relaties en het toenemende concentratieverlies als gevolg van zijn ellendige privéleven. Of is sprake van een chronische hersenbeschadiging? Bij een test vraagt de dokter of hij de woorden `auto, rood, honkbal, banaan en paard' wil herhalen. Het lukt hem niet. Hij lacht een verlegen lach en verlaat de spreekkamer met de zonnebril op zijn getekende hoofd.

,,Ik ben bokser vanaf mijn tweede'', en vraagt begrip voor zijn gewelddadige optreden. Hij noemt iedere man die ontkent zijn partner wel eens te slaan een leugenaar. Boksen is zijn lust en zijn leven, maar het afscheid is roemloos. Het gevecht met zichzelf is nog lang niet afgelopen.

Shadow moves - The homecoming of Regilio Tuur, NOS, Ned.2, 22.50-23.47u.

    • Jaap Bloembergen