Hoekema (D66) ambassadeur

Het kabinet heeft het voormalige Tweede-Kamerlid Jan Hoekema (D66) benoemd tot ambassadeur voor internationale culturele samenwerking.

Hoekema was ook voor zijn Kamerlidmaatschap (1994-2002) al werkzaam op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal in zijn nieuwe functie aan het hoofd staan van de afdeling op het departement die zich in samenwerking met het ministerie van Onderwijs bezighoudt met het bevorderen van de culturele samenwerking. Hoekema, die een terugkeergarantie had van het ministerie, verklaarde vanmorgen met opzet voor een sector te hebben gekozen waar zijn politieke profiel hem niet in de weg zou zitten.

Het kabinet heeft inmiddels ook met een groot aantal andere benoemingen ingestemd, die in de meeste gevallen komende zomer ingaan. Zo wordt een ander voormalig Kamerlid, Bram van Ojik (GroenLinks), Nederlands ambassadeur in Cotonou in het West-Afrikaanse Benin. Van Ojik was de afgelopen jaren werkzaam als `draagvlakambassadeur'. In die hoedanigheid moest hij de steun voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland bevorderen.

De nieuwe ambassadeur in Israël wordt Bob Hiensch, de laatste jaren consul-generaal in New York. Herman Froger verhuist van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria naar Lissabon, terwijl Eric Niehe de nieuwe ambassadeur wordt in de Indiase hoofdstad New Delhi. Ook in Teheran treedt een nieuwe ambassadeur aan, Hein de Vries.

In Manila maakt Robert Vornis zijn opwachting als ambassadeur, terwijl Radinck van Vollenhoven wordt overgeplaatst als ambassadeur naar Seoul. De nieuwe ambassadeur in Mexico wordt Jan-Jaap van de Velde. Renee Jones-Bos, nu speciaal ambassadeur voor de rechten van de mens, wordt plaatsvervangend directeur-generaal regiobeleid en consulaire zaken.