Hantuchova buigt diep voor Williams

Daniela Hantuchova zinde vandaag op wraak tegen Venus Williams. Maar net als een jaar geleden moest de 19-jarige Slowaakse deemoedig het hoofd buigen voor de slagkracht van de Amerikaanse.

Noem het een Williams-syndroom of -complex. Feit is dat Daniela Hantuchova bij een grandslamtoernooi al vier keer (tweemaal Venus, tweemaal Serena) de voet was dwarsgezet door de twee ongenaakbare tenniszusjes uit Amerika. Vandaag kwam de score op vijf, nadat de oudste van de twee (Venus) de 19-jarige Slowaakse in vijf kwartier de toegang tot de halve finales van de Australian Open had ontzegd: 6-4 en 6-3.

Hantuchova knipperde naderhand al niet eens meer met haar ogen, toen haar somber stemmende trackrecord tegen de ook in Melbourne weer beoogde finalistes ter sprake kwam. Aangeslagen of zich schamen voor haar nederlaag? Welnee! ,,First time being here in the quarterfinal, it's great'', sprak de hoogbenige Slowaakse met een stalen gezicht.

Geloven in een stunt deed Hantuchova alleen in haar dromen en moeiteloos sloeg Williams haar vandaag dan ook van zich af. Als een hinderlijke bromvlieg die slechts in de openingsfase de illusie van een gelijkopgaande strijd mocht koesteren. Telkens wanneer de nummer acht van de wereld een voetje tussen de deur meende te kunnen wurmen, smeet haar drie jaar oudere tegenstandster de deur met brute kracht in het slot.

Alsof ze haar superioriteit wilde onderstrepen, sloeg Williams halverwege de tweede set een ace met een zeker voor vrouwenbegrippen duizelingwekkende snelheid van 201 kilometer per uur. Ter vergelijking: dat was gelijk aan de hardste service die de huidige nummer één bij de mannen, de gisteren uitgeschakelde Australiër Lleyton Hewitt, in Melbourne van zijn racket liet vertrekken.

Het vrouwenrecord staat sinds vijf jaar met 205 kilometer per uur eveneens op naam van de oudste Williams. Zo'n krachtsexplosie is aan de ranke Hantuchova (1 meter 81 en 56 kilo) niet besteed. Het lijdt geen twijfel of haar adviseur, voormalig kampioene Martina Navratilova, fluistert haar een dezer dagen in het oor wat vaker het krachthonk op te zoeken. Tot dan zal het jongste lid van de toptien moeten (leren) leven met haar beperkingen. ,,Tegen opslagen van tweehonderd per uur valt niets te beginnen'', verzuchtte Hantuchova.

Hoe vastberaden klonk het zoveelste product van de befaamde tennisacademie van Nick Bollettieri twee dagen geleden nog, na haar overwinning op de Zwitserse Patty Schnyder? ,,Klaar voor een revanche'' en ,,zeer optimistisch'', beweerde Hantuchova te zijn. Aanleiding voor die zelfverzekerde houding was het duel met Venus Williams van een jaar geleden op Melbourne Park, toen Hantuchova de toenmalige nummer één van de wereld in de vierde ronde in verlegenheid bracht: 3-6, 6-0 en 6-4.

Zoveel vertrouwen putte de Slowaakse met de uitschuifbare armen en benen uit die nederlaag dat ze prompt haar doorbraak beleefde. Na ruim vier maanden later op Roland Garros opnieuw de vierde ronde te hebben bereikt, drong ze op Wimbledon en de US Open door tot de kwartfinales. Tussen de bedrijven door won ze in Indian Wells haar eerste WTA-toernooi. Afgelopen najaar tenslotte leidde Hantuchova de Slowaakse Fed-Cupploeg naar 's lands eerste eindzege in het landentoernooi.

Het zijn wapenfeiten waarmee maar weinig tennissters kunnen pronken. Toch legde een groot deel van de Australische media vorige week de nadruk op de vermeende schoonheid van de tiener uit Poprad, aan wie op internet talloze websites zijn opgedragen. Vooral haar opvallend lange benen, uitgeroepen tot `de langste in het tenniscircuit', wekken zowel verbazing als bewondering.

Geduldig legde Hantuchova uit beslist geen kloon te zijn van Anna Koernikova, de Russische pin-up die meer uitstraling dan tennistalent heeft. Totdat de vergelijkingen haar de keel uitkwamen. ,,Ik ben hier om over mijn eigen wedstrijden en spel te praten'', klonk het toen plotseling opvallend bits. Maar op haar achterhoofd gevallen is Hantuchova ook niet, want: ,,Ik begrijp heel goed dat mensen niet alleen naar tennis komen vanwege het spel. Ze komen ook naar ons kijken en dat is geweldig voor het vrouwentennis.''

Vandaag bewees de frêle Slowaakse in de Rod Laver Arena meer in huis te hebben dan een goddelijk lichaam. Haar groundstrokes zijn solide, maar het ontbreekt Hantuchova aan geduchte wapens om haar tegenstanders te overmeesteren. Zo durft ze niet of nauwelijks naar het net te gaan en haar slagen mank door, anders dan bij Williams, een gebrek aan venijn en brute slagkracht.

    • Mark Hoogstad