Groep Turkmenen gevonnist

In de Turkmeense hoofdstad Asgabat zijn gisteren opnieuw elf mensen tot gevangenisstraffen van negentien jaar tot levenslang veroordeeld wegens hun vermeende deelname aan de aanslag op president Saparmurat Niyazov op 25 november.

Onder hen waren de oud-voorzitter van de staatstelevisie, de oud-voorzitter van het parlement en de vroegere minister van Tourisme en Sport. In totaal zijn nu in Turkmenistan 21 mensen veroordeeld wegens deelname aan de moordaanslag. Volgens sommige critici heeft Niyazov – alias De Grote, alias ,,de Vader van alle Turkmenen'' en ,,de eeuwige president'' van Turkmenistan – de aanslag in scène gezet om zich van de oppositie te ontdoen. De EU vroeg Turkmenistan vandaag – mede namens alle kandidaat-lidstaten plus IJsland, Noorwegen, Roemenië en Bulgarije – een missie toe te laten. die ,,een volledig en transparant onderzoek'' naar de gebeurtenissen van 25 november en later moet instellen. Eerder deze week bepaalde Niyazov dat dit jaar aan zijn in 1948 gestorven moeder wordt opgedragen. Hij had eerder al de maand april naar zijn moeder vernoemd (en de maand januari naar zichzelf).