GroenLinks en SP eisen helderheid van Wouter Bos

GroenLinks en de SP willen van de PvdA duidelijkheid over het beleid dat de partij de komende jaren denkt te gaan voeren in een mogelijke regering met het CDA. Bos heeft zich tot nu toe niet laten vastleggen op `harde' punten in zijn programma. De PvdA schuift in de ogen van GroenLinks en SP naarmate de campagne vordert steeds meer op in de richting van het CDA.

Halsema heeft in een open brief aan Bos en premierskandidaat Cohen tien punten genoemd die wat haar betreft het linkse gezicht van de PvdA zouden moeten waarborgen.

Zij vraagt zich af waar voor de PvdA ,,de ondergrens ligt''. Halsema stelt onder meer dat Bos zich zou moeten vastleggen op inkomensafhankelijke premies in de zorg, een garantie van koppeling tussen lonen en uitkeringen. SP-leider Marijnissen roept Bos op voor een linkse regering te pleiten in plaats van naar het CDA ,,te lonken''.

,,Als dit de nieuwe politiek is die Bos voortdurend belooft, is er extra reden om alert te zijn. Wat zijn al zijn andere beloften (...) waard als Bos onder pressie komt?'', aldus Marijnissen.