`Geen schuld cafémoord'

De gemeente Den Haag wijst alle aansprakelijkheid voor de moord op een 20-jarige Hagenaar af. De moeder van de doodgeschoten Jan Hertogs maakte gisteren kenbaar dat ze de gemeente nalatig vindt. Haar zoon werd op 27 mei voor de deur van een café aan de Herengracht in Den Haag doodgeschoten. Hij was even naar buiten gelopen om te bellen. Volgens de moeder had het café niet alle vergunningen op orde en had het daarom gesloten moeten zijn.

De woordvoerder van burgemeester Deetman liet vanmorgen weten dat de aanklacht elke grond mist en dat de verwijten niet terecht zijn. Tegelijkertijd kon de zegsman niet aangeven of alle vergunningen voor de horecagelegenheid in orde waren op de dag van de moord. De gemeente schrijft deze week een brief aan de advocaat van de vrouw.

M. Hertogs wil smartengeld en een schadevergoeding van de gemeente. Hoeveel is niet duidelijk, aldus haar advocaat A. Westendorp. De materiële schade zou oplopen tot enkele tienduizenden euro's, geld dat zij heeft uitgegeven aan onder meer de begrafenis van haar zoon.

Overigens schreef Hertogs ook minister Nawijn van Vreemdelingenzaken aan. Hij is volgens haar ook nalatig geweest, want de moordenaar zou ongewenst vreemdeling zijn.