Den Haag ontvangt Mexicaanse foto's

De Mexicaanse regering heeft het Fotomuseum in Den Haag 14 bijzondere foto's van Manuel Alvarez Bravo geschonken. Bravo (1902-2002) wordt beschouwd als de meest invloedrijke fotograaf in de moderne Latijns-Amerikaanse fotografie. De schenking betreft foto's die hij in 1959 in Nederland maakte toen hij gedurende enkele maanden in Haarlem woonde, waar hij de productie van een fotoboek over Mexicaanse muurschilderkunst begeleidde.

Bravo's Nederlandse foto's (ze tonen onder meer spelende kinderen, de weerspiegeling van een boerderij in een kanaal, een voddenboer achter zijn bakfiets en een man rustend in de laadruimte van een vrachtwagentje) behoren tot de weinige die hij maakte buiten zijn geboorteland Mexico. Ze leidden een vergeten bestaan in zijn archief tot ze, ook tot zijn eigen verrassing, in 2001 tevoorschijn kwamen tijdens de voorbereiding van een expositie in de Kunsthal. De curator van die expositie, Wim van Sinderen, is nu directeur van het Haagse fotomuseum.

De foto's van Bravo zullen maandag 27 januari aan het museum worden overhandigd door de Mexicaanse president Vincente Fox, als onderdeel van zijn officiële bezoek aan Nederland.

Sinds de opening in december vorig jaar heeft het Haagse fotomuseum (onderdeel van het Gemeentemuseum) ook werk geschonken gekregen van onder meer Gerard Fieret, Johan van der Keuken en Marjoleine Boonstra.