Credit Suisse lijdt 2,3 miljard verlies

Credit Suisse, de op een na grootste bank van Zwitserland, heeft over het afgelopen jaar een verlies geleden van 3,4 miljard Zwitserse franc (2,3 miljard euro). Dat is een record voor een Europese bank, hoewel het verlies destijds van Crédit Lyonnais waarschijnlijk nog groter was, maar dat is door de Fransen nooit bekendgemaakt.

Alleen al in het laatste kwartaal van het vorige jaar bedroeg het verlies van Credit Suisse 1 miljard Zwitserse franc, bijna de helft wegens reservering voor claims door gedupeerde beleggers op de zakenbank Credit Suisse First Boston (CSFB), een dochter van Credit Suisse. Die zou hen misleid hebben met bewust verkeerde beleggingsadviezen. Credit Suisse heeft verder aanzienlijk bedragen moeten afboeken op slechte leningen en beleggingen. En in zijn verzekeringsdochter Winterthur heeft het 3,7 miljard franc moeten steken om de balans van deze verzekeringsmaatschappij te versterken.

Beleggers geloven dat de Zwitserse bank nu schoon schip heeft gemaakt. Het aandeel van Credit Suisse, dat sinds het begin van het vorige jaar in waarde meer dan is gehalveerd, won vanmorgen op de beurs van Zürich 4 procent.

De zakenbank CSFB leed in het vierde kwartaal een verlies van 790 miljoen dollar en over heel 2002 een verlies van 1,2 miljard dollar (1,12 miljard euro). Co-topman John Mack van Credit Suisse zei vandaag tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg dat ,,de hele groep werkt aan het herstel van de winstgevendheid''. Mack, die eerst CSFB aanvoerde en sinds vorig jaar het leiderschap van Credit Suisse met een tweede topman deelt, zei dat de zakenbank er sinds het derde kwartaal van 2001 in geslaagd is de kosten met ongeveer drie miljard dollar te verminderen.

Van verkoop van CSFB door Credit Suisse is geen sprake, zei de financiële topman van Credit Suisse, Philip Ryan, vandaag tegen Bloomberg. ,,Er is absoluut geen verandering in [onze] strategie.''