Componist `Tulpen uit Amsterdam' dood

Ralf Arnie, de componist van de wereldhit Tulpen uit Amsterdam, is zondagnacht op 78-jarige leeftijd overleden. In Duitsland was hij een veelgelauwerd man, die een groot aantal schlagers op zijn naam zette. Tot de artiesten aan wie hij succesnummers leverde, behoren Caterina Valente, Vickey Leandros en Freddie Quinn.

De oerversie van Tulpen uit Amsterdam werd in 1953 geschreven door de Duitse liedjeszanger Klaus-Günter Neumann, die na een optreden in het Tuschinski-theater in Amsterdam een uitstapje naar de bollenvelden had gemaakt. Bij de muziekuitgeverij bleef het nummer op de plank liggen, tot het in 1956 werd ontdekt door een producer die repertoire zocht voor een Vlaamse zanger die in Duitsland wilde doorbreken. Op basis van de titel en het basisidee schreven de routiniers Ernst Bader (tekst) en Ralf Arnie (muziek) een nieuw nummer. Samen met Neumann deelden ze voortaan de auteursrechten.

De Nederlandse uitvoering, op de plaat gezet door de latere tv-presentator Herman Emmink, dateert uit 1957. Het nummer werd een internationale hit door een opname van de Engelse vocalist Max Bygraves en een instrumentale uitvoering van het strijkorkest van Mantovani. Sindsdien wordt Tulpen uit Amsterdam in de hele wereld gespeeld; het themaatje van Ralf Arnie is als ringtone ook op internet te vinden.