Brit reist naar Zürich om te kunnen sterven

Om kwart over tien gistermorgen arriveerde Reginald Crew in Zürich, om ongeveer drie uur in de middag was hij dood. De 74-jarige Britse automonteur leed aan een ongeneeslijke ziekte en wilde een einde aan zijn leven maken. Maar de Britse wetgeving verbiedt dat. Daarom reisde hij naar Zwitserland, waar de organisatie Dignitas hulp geeft bij zelfdoding.

In Zwitserland is euthanasie (iemand op eigen verzoek laten sterven) verboden, maar hulp bij zelfdoding (de benodigde middelen verstrekken, maar niet toedienen) niet.

Volgens Ludwig Minelli, oprichter van Dignitas, is Crew ,,vredig en pijnloos'' gestorven, net als de 145 die hem voorgingen. Vorig jaar stierven 75 mensen met hulp van Dignitas, het jaar daarvoor vijftig. Minelli verwacht dit jaar nog meer mensen te zullen helpen. Zijn vereniging is de enige in Zwitserland die ook buitenlanders helpt. De meesten van de 2.350 leden zijn buitenlanders.

Volgens Crew, die leed aan een ziekte die hem vrijwel geheel verlamde, was Dignitas zijn ,,laatste kans''. Hij wist dat de Britse wetgeving geen enkel uitzicht bood op hulp. Diane Pretty, een Britse vrouw die dezelfde ziekte had als Crew en vorig jaar mei een natuurlijke dood stierf, kreeg van de Britse rechter niet de mogelijkheid om met hulp van haar man een einde aan haar leven te maken. Uiteindelijk stelde ook het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg haar in het ongelijk. Pretty was zelf niet meer in staat het dodelijke drankje tot zich te nemen en was aangewezen op hulp van haar man. Maar die riskeerde daarmee volgens de Britse wet een gevangenisstraf van maximaal veertien jaar. Het is nog onduidelijk of de rechter de echtgenote van Crew, die bij zijn dood aanwezig was, zal vervolgen wegens actieve assistentie.

De Britse anti-euthanasievereniging Alert zei gisteren ,,te betreuren dat het leven van weer een vrijwilliger voor begeleide zelfdoding is beëindigd''.