Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Bos wil beraad over gekozen eerste minister

PvdA-leider Bos nodigt CDA en VVD uit om na de Tweede-Kamerverkiezingen van morgen te praten over de invoering van de gekozen minister-president. ,,Als zij zo graag vóór de verkiezingen een debat tussen premierkandidaten willen, stel ik voor dat we snel aan een gekozen premier gaan werken', aldus Bos gisteravond op een campagneavond in Rotterdam.

VVD-leider Zalm en CDA-leider Balkenende reageerden afwijzend op de uitnodiging van Bos. Zalm sprak van een ,,een doorzichtige afleidingsmanoeuvre om Cohen nog twee dagen in het stadhuis te houden.' De PvdA wil haar premierkandidaat Cohen, de burgemeester van Amsterdam, niet inzetten voor een debat, zoals CDA en VVD vragen. Bos voert als argument aan dat Cohen geen kandidaat voor de Tweede Kamer is.

D66-lijsttrekker De Graaf noemt ,,een debat over de gekozen premier tussen partijen die daar al dertig jaar niet voor zijn' een ,,schijnvertoning'. D66 diende juist gisteren een initiatief-wetsvoorstel in om de premier voortaan rechtstreeks te laten kiezen. PvdA-leider Bos gaf de laatste dagen herhaaldelijk aan dat hij een gekozen minister-president pas haalbaar acht in een tweepartijensysteem.

CDA-leider Balkenende opperde gisteren dat het huidige aantal van veertien staatssecretarissen kan worden gehalveerd. Onder meer de ministeries van Landbouw, Binnenlandse Zaken, Onderwijs en Sociale Zaken kunnen wat hem betreft een staatssecretaris inleveren, om zo de bureaucratie terug te dringen. PvdA-leider Bos ziet juist liever méér staatssecretarissen en minder ministers, die zich dan ,,meer op de hoofdlijnen' kunnen concentreren. Bos ziet wel wat in een speciale staatssecretaris voor het terugdringen van bureaucratie, die als een ombudsman direct rapporteert aan de premier.

De PvdA passeerde gisteren voor het eerst het CDA in de peiling van het bureau Interview/NSS. De PvdA staat volgens Interview/NSS op 42 zetels en het CDA op 40. SBS6-peiler De Hond had al eerder de PvdA als grootste aanwezen. De premierkandidatuur van Cohen is nog niet in de peilingen verwerkt. [Vervolg BELOFTEN: pagina 2]

BELOFTEN

D66 naar 6 zetels

[Vervolg van pagina 1] CDA-leider Balkenende herhaalde gisteren zijn voorkeur voor een coalitie met de VVD, die bij Interview/NSS nu op 29 zetels staat.

D66-leider De Graaf wilde vanmorgen deelname van zijn partij aan een VVD-CDA-coalitie ,,niet uitsluiten' als zijn partij ,,niet veel kleiner wordt' dan nu nodig is voor een Kamermeerderheid. D66 staat in de laatste peiling op één zetel verlies, van 7 naar 6 zetels. De Graaf is ook bereid deelname van de LPF te accepteren.

GroenLinks-leider Femke Halsema heeft Bos vanmorgen in een open brief opgeroepen garanties te geven dat hij aan zijn verkiezingsbeloften vasthoudt in formatie-onderhandelingen met het CDA. Halsema verwijt Bos dat hij geen enkel concreet ,,breekpunt' wil aangeven.

De winst van de PvdA van de afgelopen maanden komt vooral van partijen ter linkerzijde. GroenLinks, nu met 10 zetels in de Kamer, daalt in de laatste peiling van 9 naar 7. De Socialistische Partij, nu 9 maar vorige week op 14, zou nu op 11 zetels uitkomen.

hoofdartikel pagina 9

www.nrc.nl: dossier verkiezingen

Gerectificeerd

D66

In het bericht D66 naar 6 zetels (21 januari, pagina 2) staat dat D66-leider De Graaf ook bereid is regeringsdeelname van de LPF te accepteren. Op een persbijeenkomst heeft De Graaf juist verklaard dat samenwerking van D66 met de LPF in één regering ,,inhoudelijk onmogelijk' is.