`Blauwe Tijger' kopieert niet meer

De politie in Madrid heeft vorige week het grootste Europese netwerk van muziek- en filmpiraterij in Europa. Afgelopen donderdag werden daarbij veertig personen gearresteerd. In een tiental appartementen en de werkruimte van een elektronicabedrijf werden invallen gedaan waarbij kopieerinstallaties werden aangetroffen met een capaciteit van zestig miljoen cd's en dvd's per jaar. De bende werd geleid door Chinese immigranten en staat bekend als `de Blauwe Tijger'.

De aanwezigheid van verkopers die hun illegale cd's en dvd's op het trottoir uitstallen, is geen ongebruikelijk beeld in de Spaanse straten. Vooral in de Madrileense binnenstad worden de gekopieerde muziek en films massaal aangeboden door Afrikaanse en Chinese immigranten. Ondanks zo'n tweehonderd arrestaties sinds oktober vorig jaar en de inbeslagname van in totaal 220.000 illegale kopieën in Spanje, ging de straatpraktijk onverminderd door.

De breed opgezette actie van gisteren onderstreept evenwel dat de Spaanse autoriteiten de merkpiraterij ook fundamenteler aan wil pakken. Na de inval gaf minister van Binnenlandse Zaken Ángel Acebes persoonlijk een toelichting op het ontmantelen van het netwerk, die sinds afgelopen voorjaar in Madrid actief was. Een dertigtal Chinese immigranten zou zijn ingezet bij de kopieerwerkzaamheden onder omstandigheden die volgens de politie nog het meest weghadden van `halve slavernij'. De werkers werden daarbij min of meer opgesloten in de appartementen waar de kopieerapparatuur stond.

De politiebuit was aanzienlijk. In totaal werden 346 cd- en dvd-branders in beslag genomen. Het record van inbeslaggenomen kopieerapparaten stond met 300 tot dusver op naam van de Russische politie bij een inval vorig jaar april. Tevens werden bijna 28.000 gekopieerde cd's en ruim 11.000 dvd's buitgemaakt. Er werden 164.000 nog onbespeelde cd's en 37.000 blanco dvd's aangetroffen, alsmede 1,5 miljoen cd-doosjes.

Onder de gekopieerde waar bevonden zich eveneens films die nog niet op dvd zijn uitgebracht, zoals `Lord of the Rings II', die rechtstreeks in de bioscoop werden opgenomen om vervolgens te worden gekopieerd. Deze zouden volgens minister Acebes goed zijn een jaarlijkse productie van 60,5 miljoen kopieën. In totaal zou de bende jaarlijks meer dan een miljard euro aan mediarechten hebben ontlopen.