Bierbrouwers boos over extra Franse belasting

De Nederlandse bierbrouwers hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen een Franse heffing op zwaar bier. Frankrijk heeft aangekondigd een extra heffing in te voeren van 2 euro per liter op bieren met 8,5 procent of meer alcohol. Vooral Bavaria met `8,6' en `La Trappe' en Grolsch met `Het Kanon' zouden daar last van krijgen.

De extra heffing komt bovenop de reeds bestaande accijns van 2,6 eurocent per procentpunt alcohol. In totaal komt de belasting per flesje van 33 centiliter dan op 65 eurocent. De nieuwe Franse regeling zou per 1 januari in werking treden, maar dat is nog niet gebeurd. Ook de Belgische en Duitse brouwers hebben geprotesteerd tegen de heffing.

Bavaria exporteert per jaar ,,een paar honderdduizend hectoliter'' van 8,6 naar Frankrijk, zegt Han van der Veen, directielid van Bavaria. Bavaria heeft al wel de `8,6' aangepast, zodat deze buiten de regeling valt. ,,We moeten tegen iedere prijs onze marktpositie in Frankrijk behouden'', aldus Van der Veen. Speciaal voor de Franse markt is het alcoholpromillage verlaagt van 8,6 naar 7,9 procent.

De brouwer is ook eigenaar van het trappistenbier La Trappe, waarvan de Quadrupel, de zwaarste variant, 10 procent alcohol heeft. Als de regeling wel in werking treedt, zal Bavaria Quadrupel niet meer exporteren.

Frankrijk wil de extra heffing invoeren om de alcoholconsumptie te beperken, maar wijn valt buiten de verhoging. ,,Deze maatregel is er alleen op gericht om het onmogelijk te maken dat de bieren Frankrijk inkomen'', vertelt J. Teeuwen, adjunct-directeur van het Centraal Brouwerij Kantoor dat de klacht heeft ingediend namens de brouwers. ,,Wijnen vallen buiten de regeling, zodat de verkoop van goedkope wijnen van eigen bodem wordt gestimuleerd.''