Agassi weer stap dichter bij vierde titel

Moeiteloos heeft Andre Agassi de halve finales bereikt van de Open Australische tenniskampioenschappen. Tegen Sébastien Grosjean had de 32-jarige Amerikaan vandaag exact twee uur nodig: 6-3, 6-2 en 6-2.

Vier keer eerder speelden Agassi en Grosjean tegen elkaar, en tot vandaag was de stand onbeslist: 2-2. Beroemd is vooral hun ontmoeting van 2001 op Roland Garros, toen Agassi comfortabel aan de leiding ging (6-1) maar de kluts kwijtraakte op het moment dat de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton ten tonele verscheen. Hij verloor uiteindelijk in vier sets van de Fransman.

Vandaag kwam de drievoudig kampioen geen moment in de problemen. Mentaal en fysiek gesloopt door de vijfsetter waartoe hij twee dagen eerder werd gedwongen door routinier Felix Mantilla bleek Grosjean niet in staat het moordende tempo bij te benen van de nagenoeg foutloos spelende Agassi. ,,Nog geen onnodige energie verspeeld'', constateerde de nummer twee van de plaatsingslijst na zijn negentiende opeenvolgende overwinning op Melbourne Park tevreden.

Agassi verbaasde zijn gehoor na afloop met de mededeling dat hij eind mei op Roland Garros gaat dubbelen met zijn echtgenote, de voormalige nummer één bij de vrouwen Steffi Graf. Voorwaarde is wel dat hij zondag in Melbourne zijn achtste grandslamtitel wint. Het paar sloot onlangs een weddenschap. ,,En als ik die win, dan zal Stef wel moeten.''

Graf, winnares van 22 grandslamtitels, beëindigde vier jaar geleden haar loopbaan en kreeg een jaar later met Agassi een zoon. Nog regelmatig staat het paar tegenover elkaar op de tennisbaan. ,,Steffi wint altijd, omdat ik mijn ogen niet op de bal kan houden'', grapte Agassi vandaag tegenover voormalig kampioen en tenniscommentator John McEnroe.

Twee dagen na haar uitputtingsslag tegen Lindsay Davenport bereikte Justine Henin vandaag dankzij een eenvoudige zege op de Spaanse dubbelspecialiste Virginia Ruano Pascal (6-2 en 6-2) voor het eerst in haar carrière de halve finales. Daarin speelt de 20-jarige Belgische donderdag tegen de nummer twee van de plaatsingslijst, de Amerikaanse Venus Williams.