Aanslag op Amerikanen in Koeweit

Bij een aanslag in Koeweit op twee Amerikaanse defensie-medewerkers is vandaag een van hen om het leven gekomen. Zijn collega raakte gewond. De aanslag is door niemand opgeëist.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Koeweit-stad waren beide slachtoffers civiele medewerkers van het Amerikaanse leger in de Golfstaat.

De twee mannen waren in hun auto op weg naar Camp Doha, de grote Amerikaanse legerbasis ten noorden van Koeweit-stad. Daar zijn 17.000 Amerikaanse militairen gelegerd. Volgens het Koeweitse ministerie van Binnenlandse Zaken werd de auto door zwaar bewapende mannen onder vuur genomen. De omgekomen Amerikaan zou meerdere keren zijn geraakt. Zijn collega zou lichtgewond zijn.

Het is niet de eerste keer dat een aanslag op Amerikanen plaatsheeft in Koeweit. In oktober kwam een Amerikaanse marinier om het leven en raakte een ander gewond nadat moslimextremisten het vuur hadden geopend op een groep mariniers. De daders van die aanslag werden na een vuurgevecht door de overige mariniers gedood. De maand daarop opende een Koeweitse politieagent het vuur op twee Amerikaanse militairen nadat hij hun auto in Koeweit-stad tot stilstand had gedwongen. Daarbij raakte beide militairen zwaar gewond.

De aanslagen zijn uiterst pijnlijk voor de Koeweitse autoriteiten. Die zijn de Verenigde Staten nog altijd dankbaar voor het verdrijven van de Iraakse bezetter tijdens de Golfoorlog in 1991.

Koeweit is een van de belangrijkste Amerikaanse legerbases in de regio en geldt, in het geval van een oorlog, als een springplank voor het leger naar Irak, dat aan Koeweit grenst. Ongeveer 12.000 Amerikaanse militairen hebben de afgelopen dagen oefeningen gehouden in de Koeweitse woestijn. Die oefening heeft plaats in ongeveer een derde van het land.

Eerder deze maand vestigde de Koeweitse ministerie van Justitie expliciet de aandacht op een in 1997 uitgevaardigd religieus decreet (fatwa) dat het doden van niet-moslims verbiedt. Het decreet, dat naast bestaande religieuze en civiele wetten is uitgevaardigd, is een poging van de Koeweitse regering om de oproep van moslimextremisten om alle Amerikanen uit de Arabische wereld te verdrijven, tegen te gaan.

De Koeweitse autoriteiten zijn ook zeer beducht voor Iraakse infiltranten die aanslagen voorbereiden op Amerikanen in het land. Afgelopen weekeinde berichtte de Koeweitse pers dat de politie van Koeweit-stad een lid van de Nationale Garde had ingerekend die zou hebben bekend in opdracht van Irak Amerikaanse voedselvoorraden te willen vergiftigen.