Zwitserleven stapt uit aandelen

Verzekeraar Zwitserleven heeft vorig jaar zijn aandelenbezit volledig afgebouwd. Het Nederlandse dochterbedrijf van Swiss Life had begin vorig jaar nog een portefeuille ter waarde van 1,1 miljard euro. Beleggingen in aandelen vindt de financiële instelling op dit moment te risicovol.

Dat heeft een woordvoerder van Zwitserleven vanmorgen bevestigd. De aandelen waren goed voor bijna eenvijfde van de beleggingsportefeuille van de verzekeraar. Het vrijgekomen kapitaal heeft Zwitserleven vervolgens belegd in onder meer staatsobligaties en schuldenpapieren van bedrijven met een hoge kredietwaardigheid.

De beleggingsstrategie is in overeenstemming met die van het moederconcern. Swiss Life kondigde in september ingrijpende reorganisatieplannen aan, waartoe ook het saneren van de aandelenportefeuilles behoorden. Het concern wil zich helemaal gaan toeleggen op levensverzekeringen en pensioenen en maakte bekend te stoppen met zijn bancaire activiteiten. De reorganisatie is gepaard gegaan met het schrappen van zevenhonderd banen.

Het moederconcern van Zwitserleven was in de eerste helft van 2002 in de rode cijfers (een verlies van 386 miljoen frank, ruim 260 miljoen euro) geraakt. Dat was mede het gevolg van verliezen op aandelenbeleggingen. Het resultaat over heel 2002 is nog niet onbekend.

,,Achteraf is het een juiste beslissing geweest om de aandelen van de hand te doen'', zegt de woordvoerder. De aandelenmarkten zijn nu nog te volatiel volgens hem. Als die weer wat stabieler worden en de vooruitzichten verbeteren, dan zal Zwitserleven weer opnieuw in aandelen beleggen, aldus de woordvoerder. Bij Zwitserleven in Nederland werken zo'n 800 mensen.