Zeilzege in Auckland met Nederlands tintje

De Zwitserse boot Alinghi heeft de Louis Vuitton Cup gewonnen in de internationale zeilregatta in Auckland. De Zwitserse uitdager met een bijzonder internationale bemanning zal het volgende maand opnemen in een `best of nine' duel tegen Team New Zealand in de strijd om de America's Cup, een van de meest begeerde trofeeën in het internationale zeilen. Alinghi versloeg het Amerikaanse Oracle BMW gisteren op de baai bij de Nieuw-Zeelandse stad Auckland, waardoor het een onoverbrugbare 5-1 voorsprong op de Amerikanen kreeg.

De finale tussen Alinghi en Oracle was het slotstuk van de twee duurste boten in de campagne om de America's Cup. Beide teams gaven zo'n honderd miljoen euro uit. Alinghi lijkt vooral een hobby van de steenrijke Italiaanse farmacieondernemer Ernesto Bartarelli, die de expertise van alle kanten van de wereld bij elkaar zocht en kocht. Oracle BMW werd voor een belangrijk deel direct werd gefinancierd door ondernemer Larry Ellison, de oprichter van softwaregigant Oracle. ,,Alinghi is een mooi Zwitsers horloge met Kiwionderdelen'', aldus Ellison, die over drie jaar lijkt te willen terugkeren voor een nieuwe poging om de America's Cup te winnen. Ellison verwees naar de aanwezigheid in Alinghi's team van zeven Nieuw-Zeelanders (Kiwi's), onder wie stuurman/directeur Russell Coutts en zeiltacticus Brad Butterworth.

Het zijn overigens niet alleen Nieuw-Zeelanders die Alinghi zo sterk maken. Er bevinden zich ook drie Nederlanders in het team. De gelouterde zeilers Peter van Niekerk, vierde bij de Olympische Spelen van 2000 in de Soling-klasse en Pieter van den Nieuwenhuyzen, die drie jaar geleden met America One al tot de Louis-Vuittonfinale doordrong, komen tijdens de races aan boord in actie. De normaal gesproken in Duitsland werkende hoofdarchitect Rolf Vrolijk is verantwoordelijk voor het ontwerp van de boot.

Julie Ash, één journalist van het leger zeilverslaggevers van de grootste krant van Nieuw-Zeeland, The New Zealand Herald, had vandaag een pluim met nationalistische kanttekening voor Vrolijk. ,,Aanvankelijk werd hij als een zwakke schakel gezien, maar met Coutts technische instelling aan boord kan de veelzijdige Zwitserse boot onder een grote hoeveelheid omstandigheden presteren'', schreef Ash. Vrolijk kon er wel om lachen: ,,Ik heb zelf nooit het gevoel gehad dat ik minder zou zijn dan de andere ontwerpers'', zegt Vrolijk. ,,Er wordt gedoeld op mijn geringere ervaring in het ontwerpen van schepen voor America's Cupraces. Ik ben in het verleden maar bij één campagne betrokken geweest. Alinghi wist echter wat ze deden toen ze mij aantrokken en het team heeft altijd achter me gestaan'', zegt Vrolijk.

America's Cuphouder Team New Zealand, dat met een uitsluitend uit Nieuw-Zeelanders bestaande ploeg zal aantreden, koketteert intussen met een relatief kleine begroting en brede steun van de gewone Nieuw-Zeelanders. Tegenover de superrijke uitdagers staan de Kiwi's die in groten getale kleine bedragen afstaan aan de dekselse zeilers van `Little O' New Zealand'. Intussen dragen enkele Nieuw-Zeelandse bedrijven ook tientallen miljoenen euro's aan de campagne bij.