Zagen en tellen

Een nieuw zaagblad in de praktijk getest. Tel de zaagbewegingen.

Bahco heeft een nieuw zaagblad voor in een beugelzaag. Het zou geen aandacht trekken als er niet brutaalweg bij wordt verkondigd dat het zaagblad 20 procent sneller zaagt. Sneller dan wat? In NRC Handelsblad van 16 december 2002 stond op deze pagina een artikel over het zagen van kachelhout. Wie hout stookt om zich te verwarmen en dat zelf wil zagen, kan niet zonder motorkettingzaag en wie kettingzaagt moet de ketting zelf kunnen slijpen. Dat was de boodschap. Op hetzelfde moment viel het persbericht van Bahco (voorheen Sandvik) in de bus, over nieuwe supersnelle beugelzagen. Weekendhoutstokers en krachtpatsers kunnen met een handzaag ook hun brandstof wel klein krijgen. En als een zaag 20 procent sneller is, kost het een vijfde minder moeite. Een vijfde van wat? Van de moeite die we met het vorige zaagblad van Bahco hadden, zegt Bahco. En dat vorige zaagblad was al stukken beter dan de bladen van de concurrenten. Zegt Bahco.

We hebben het over een nieuw zaagblad voor gebruik in droog hout. De vorm van de tanden is veranderd, de ruimte tussen de tanden is groter, er wordt per zaagbeweging meer zaagsel afgevoerd, dus vanzelf meer gezaagd. In een nieuwe beugel kan het blad strakker gespannen worden, wat ook het zagen lichter maakt. Minder gezwabber. Maar toch. Bahco kan het wel beweren, hoe kunnen we nagaan of het waar is? We zouden een afdeling van TNO kunnen vragen een onafhankelijke zaagwedstrijd te organiseren. De Consumentenbond doet zulke dingen ook niet zelf, wasmachines testen, maar vraagt TNO dat te doen. We aarzelen. Als we zelf een proef nemen, hoe meten we dan de snelheid? Of het gemak? Met grote aarzeling deden we de eenvoudigst denkbare test en het resultaat was verbluffend.

Bij Gamma kochten we een zaagblad voor droog hout. Men ziet aan de tanden of het voor nat of droog hout is, op de verpakking staat ook een plaatje dat zegt dat er zowel rondhout als balken mee gezaagd kunnen worden, balken worden geacht van droog hout te zijn. Prijs: 3,99 euro. Een blad van 53 centimeter lang, merk Masterline, 5 jaar garantie (op wat?). Een zelfde blad van Bahco kost ruim anderhalf keer zoveel.

We vonden een rechte droge boomstam, van een fruitboom, met een doorsnee van 11 centimeter. We gebruikten voor beide zaagbladen dezelfde beugel opdat de spanning tijdens de huiselijke eenpersoons zaagwedstrijd gelijk zou zijn. Op ons gemak zaagden we de boomstam door en telden de zaagbewegingen heen en weer. Het splinternieuwe Bahco zaagblad had er precies zestig bewegingen voor nodig. Dertig vooruit, dertig achteruit. Nou namen we ons voor om, als het zaagblad van Gamma er 65 bewegingen over zou doen, of 57, dit niet als een verschil te beschouwen, de menselijke factor speelt ook een rol. Maar lieve help. Het verschil was buiten verwachting wel zo spectaculair groot dat we TNO er in de verste verte niet bij nodig hebben. Het zaagblad van Gamma had maar liefst 130 zaagbewegingen nodig om door hetzelfde stammetje heen te komen. Meer dan dubbel zoveel moeite. Het pleit voor een grote zaagbladentest. En wie niet moe wil worden kan beter twee, drie euro meer uitgeven. Het snelle blad verdient ze ruimschoots terug. Alleen al dat men na een half kuubje haardhout zagen niet meteen de ziektewet in hoeft.

Website: www.bahco.com